RSS

Diagnosen som kanske inte finns, eller?

20 Jul

Igår och idag meddelar flera medier att en ny bok har kommit ut. Det är ”Nördsyndromet” av Inger Jalakas. Jalakas har en son som fick en diagnos när han var 22 år. På tv4 berättar Inger Jalakas att det kan röra sig om problem som att inte kunna skriva på raderna vid uppsatsskrivning och att inte våga gå fram när det är muntlig framställning.

Hört detta förut? Jo, de diagnoser som lite diffust kallas dolda handikapp, har oftast diagnosbeskrivningar som liknar varandra och det är frågan om man inte ger psykiatriska diagnoser till fullständigt normala beteenden. Vem är inte rädd(eller har varit) och lite orolig för att gå fram och tala inför sina många gånger fnittrande kompisar?

Det är ju så illa att i den amerikanska psykiatriska manualen DSM-IV-TR (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), som används mest i Sverige, lär man t o m ha en diagnos för ointresse för skolarbete.

Bör vi inte försöka sluta med att handikappförklara stora delar av befolkningen och inse att alla inte tycker om allting i skolan?

 

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på juli 20, 2007 i Diagnos

 

Ett svar till “Diagnosen som kanske inte finns, eller?

  1. Mariette Berg

    augusti 16, 2007 at 12:48 e m

    Det är mycket lätt att avskriva diagnoser om man inte har någon erfarenhet av dem. Som mamma till ett barn med AS så är jag mer än väl medveten om att diagnoser behövs för att få rätt hjälp. Det är inte det normala i ett barns beteende eller en förälders ointresse som ger ett barn en diagnos. Likväl som autism är ett idag säkert begrepp så är även AS det. Det enda som skiljer ett barn med AS från ett barn med ”traditionell” Autism är att man har normal eller hög begåvning. Jag tycker att man ska vara mycket försiktig med att säga att diagnoser inte finns om de inte syns. det finns många stereotypa beteenden inom bl.a. diagnosen AS som inte kan räknas inom det normala beteendet. Sedan får man inte glömma att alla är olika och varje kriterie för diagnosen kan ta sig lite olika intryck, men så är det ju för de flesta funktionshinder eller sjukdomar. Har man levt eller lever med ett barn med neuropsykiatriska funktionshinder så vet man att det inte är fråga om att vilja utan en fråga om att kunna.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: