RSS

Värj dig dyslektiker emot expertförtrycket

18 Aug

Okunskapen är stor när det gäller dyslexi även hos s k experter. En utredare på LRF som utrett lantbrukares förmodade problem med skriften, beskriver dyslexi så här:

”Dyslexi är en folksjukdom som också drabbar lantbrukare.”

Det var något nytt för mig att dyslexi är en folksjukdom och att det över huvud klassas som en sjukdom. Om allt skall vara rätt skall det inte ens klassas som ett handikapp.

Lantbrukaren.com som rapporterar denna nyhet, hänvisar till FMLS som en expertorganisation, vilket den inte är. Det är en intresseorganisation som består av främst dyslektiker.  Och de kan inte göra  så mycket mer än att informera.

Det är en märklig resa dyslexibegreppet har gjort sedan jag 1990 intresserade mig för fenomenet och inledde min doktorandgärning, från ett osynligt handikapp, som man sa då och väl fortfarande säger, till en folksjukdom och vad vi får läsa i kommande Språktidningen den 16/10: ”Forskningen kan leda till medicin mot dyslexi”.

Ja, fortsätt ni kära självutnämnda och verkliga experter att misshandla denna grupp av språkbrukare men för allt i världen värj dig du som upplever att du har dyslexi eller mer allmänna problem med skriften.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på augusti 18, 2007 i Dyslexi

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: