RSS

Dyslexi ingen sjukdom

27 Sep

Det finns en missuppfattning som är olycklig och som läkar- och psykologkåren, har ansvar för. Det är att allmänheten ser dyslexi som en sjukdom. Så här skriver en insändarskribent i Söderhamns Kuriren i dag:’

”Jag har två sjukdomar som kallas adhd och dyslexi. I dag äter jag många olika mediciner för att jag ska kunna fungera så normalt som möjligt.”

Detta är felaktigt. Dyslexiproblemet har inte ens en diagnos som alla dyslexiforskare är överens om. I senaste numret av Dyslexia nätupplaga rapporterar vi om att en engelsk forskare och professor ifrågasätter om det överhuvud finns ett fenomen som man kan kalla dyslexi.

Det vore bra om någon kunde stoppa Ingvar Lundbergs framfart( han är numera pensionär och inte aktiv forskare, vilket borde få lärare och andra att se honom som en som gjort en bra insats en gång i tiden men numera inte är en modern forskare som kan tillföra någonting nytt till den minimala dyslexiforskning som ändå finns), och hindra läkar- och psykologkåren från att komma med tvärsäkra uttalanden om dyslexi.

 

Det är ju så illa att vi har en professor i Stockholm som har läs- och skrivsvårigheter som ämne för sin professur men han har aldrig studerat dyslektiker eller de som har läs—och skrivsvårigheter. Mats Myrberg har under sin forskarkarriär ägnat sin huvudsakliga tid åt blinda.

Hur dyslexi och läs- och skrivsvårigheter behandlas, kan vi nog konstatera att varken regering eller riksdag vill göra något radikalt och seriöst åt problemet. och det är tråkigt för alla elever som har dessa bekymmer. 

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på september 27, 2007 i Dyslexi

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: