RSS

De osäkra diagnoserna

24 Feb

I Uppdrag granskning fick vi se det. I dagens skanskan.se får vi läsa om det. De osäkra s k neuropsykiatriska diagnoserna. Är det inte på tiden att det görs något åt denna fruktansvärda nonchalans och brist på empati hos psykiatriker och andra som tjänar åtskilliga penningar på att ge mänskliga avvikelser en sjukdomsstämpel och diagnos?

Hur många familjer skall drabbas innan vi kan få stopp på denna psykiatriska tyranni som är i stil med sovjetstatens när den sjukdomsförklarade och diagnostiserade samhällskritiker, s k dissidenter?

Annonser
 

2 svar till “De osäkra diagnoserna

 1. JC

  mars 2, 2008 at 6:32 e m

  Visst är det konstigt?! För det hela bottnar väl i att alla människor är olika och har olika förutsättningar?
  Men det har ”gått mode” i att sätta etiketter på allt och alla…

   
 2. Tmt

  mars 25, 2008 at 8:37 f m

  Instämmer med föregående. Begreppet ”diagnos” ger också bismaken av ”sjukdom” och ”sjukvård”. Men talar man vård ska ju alla åtgärder hjälpa ”patienten eller i alla fall inte skada: ”Primum non…”, hur det nu var.
  För det fallet ”diagnos” han leda till en bra hjälp är det nog bra. Hur ofta kan den det? En lärare ser kanske ändå ung. var skon klämmer och kommunerna har ändå inga medel till att bygga ut system för extra hjälp åt människro med mer ovanliga neuropsyken.
  För handen på hjärtat: Vad är ”rätt”? Vad är ”hälsa”, om man nu ska tänka dignos-sjukdom. Sjukdom är en egenskap liksom vikt är en egenskap. I fallet vikt kan man kanske bygga sig en balansvåg, hänga patienten på ena sidan och plocka i vikter på andra sidan, vikter som allmänheten har tillgång till. ”Det väger jämt mellan Kalle och 43 vikter av känd massa. ”Sjuk” är ett adjektiv som är mycket komplext i förhållande till ”tung”.
  Uppgiften bör vara att tillverka ett mått för hälsa och jämföra individen med måttet.
  Jag är personligen inte säker på att det låter sig göras i ett generellt fall. Varje människa har sedan Hedenhös och sedan toffeldjuren och tidernas begynnelse burit sina egenskaper, ärvt egenskaper, förvärvat egenskaper, kanske lärt egenskaper. Summan av detta har varit en kamp för att överleva, strategier som uppenbarligen, i alla fall tills nu, varit framgångsrik.
  I den meningen att överlevnad är hälsa så är människorna friska om de så inte trivs trivas i skolan.
  Man ska inte blanda in begreppet ”sjukdom” eller några begrepp som kan förstås som ”sjukdom”.

  Någon har sagt att ”barn alltid varit barn”; det är samhällena, de sociala systemen som ändrats. Jag tror att det i de flesta fall går att hitta ett socialt system där de ”diagnosticerade” fungerar väl och där ingen skulle komma på tanken att ifrågasätta deras funktioaliet.
  Det är inte klokt att definiera antingen kittet mellan individ och socialt system eller individens svar på systemet som en egenskap hos individen.

  Jo, visst är det lite av Sovjetstatens syn på hälsa…

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: