RSS

Sådant som vi hört många gånger förr i t ex kvällspressen framställs som sensation

24 Mar

Föräldrakraft är ju en ganska bra tidskrift, generellt sett. Men i skildringen av specifika dysfunktioner brister det rejält. Inför det första numret i år, 1/2008, får vi veta att kronprinsessan Victoria skall intervjuas. Reklam för denna intervju strömmar fortfarande in långt efter att numret kommit ut.

Men vad är det då som är så speciellt med den här intervjun och som skiljer den från t ex kvällspressens frågor till Victoria om hennes eventuella dyslexi? Svar: Inget. Victoria hade problem med skriften i skolan. Hon läste sin första bok för ett litet tag sedan. Därtill säger hon att det inte behöver vara så komplicerat. Vad behöver inte vara så komplicerat? Dysfunktionen är och förblir komplicerad och en  gåta, som vi för närvarande inte fullt ut kan förstå.

Inga följdfrågor som tar reda på hur det exakt var och varför kronprinsessan kan vara så säker på att det var dyslexi hon hade och har. Föräldrakraft saknar kunskap på det här området för att ställa rätt frågor till forskare och till dem som har dyslexi.

Inom parentes sagt, i samma nummer säger Mats Myrberg, professor i specialpedagogik(som inte heller är expert på dyslexi) att det gäller att arbeta med självförtroendet. Ja, det sa man för ganska länge sedan, närmare bestämt 1988 och det var Karin Taube och hennes avhandling ”Reading acquisition and self-concept” som satte fingret på det.

Det har faktiskt hänt ganska mycket sedan 1988 (Föräldrakraft och Mats Myrberg!) i varje fall på dyslexiområdet.

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: