RSS

Apropå min medverkan i alltomskolan.se

16 Apr

Jag medverkar i en artikel om Kattmodlen, på webbsidan alltomskolan.se, bl a kommenterar jag Mats Myrberg, professor i specialpedagogik, resonemang om fonologi och dyslexi. Detta kom dock inte med men är ytterst viktigt i sammanhanget:

”Det är nämligen så att fonologin grundläggs i tre/fyra års ålder. Då bestäms vilka parametrar i den fonologiska förmågan som den lilla språkbrukaren behöver för just det specifika språket. Fonologin befinner sig på en högre nivå än fonetiken och bestämmer hur ljuden på den fonetiska nivån skall organiseras.

Om man skall förebygga språkbekymmer i den fonologiska modulen, bör man självfallet börja före tre års ålder. Det har jag dock inte sett någonstans att man krävt.

Självklart kan man åtgärda utvecklingsdyslexi i senare år, men då måste vi veta exakt vad det är i fonologin som eventuellt blivit fel i tidigare år. Och det vet vi inte idag”

Detta är en reaktion på följande uttalande från Mats Myrberg: ”Forskningens entydiga budskap om metoder som hjälper elever med dyslexiproblem är för det första att man måste utveckla deras fonologiska förmåga, och för det andra att det måste ske tidigt (före 10-12-årsåldern).”

Ordet forskning skall här tolkas som Ingvar Lundbergs, professor emeritus, populärt skrivna skrifter som handlar om dyslexi.

Men detta är ett rent sakfel: ”Att lära sig känna igen helord är inte att lära sig läsa, säger Mats Myrberg till alltomskolan.se”

Vi lär oss sannolikt att läsa både med helordsmetoden(topdown) och med den a k ljudningsmetoden(bottom-up).

För ytterligare information, om ni tycker ovanstående är tämligen obegripligt, klicka här,så får du veta exakt vad nämnda artikel handlade om.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på april 16, 2008 i Forskning, Skolan, Uncategorized

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: