RSS

Se upp alltomskolan.se!

18 Apr

Nu utnyttjar grundaren av den s k Kattmodellen, Patrick Lindblad, det faktum att alltomskolan.se, har sagt att de skall göra en undersökning. I ett pressmeddelande idag intervjuar han sig själv:

” – Alla genombrott där nya paradigm ersätter gamla möts av naturlig skepsis. Vi har sett så många som nu läser och skriver bättre och snabbare än vad de själva trodde var möjligt. Därför är vi inte det minsta oroliga att testa den, säger Patrick Lindblad.”

Och hans huvudrubrik är: ” Oberoende utvärdering av Kattmodellen – den nya metoden mot dyslexi”

Se upp alltomskolan.se, risken är att ni legitimerar rena charlataner, som får till följd att människor betalar åtskilliga tusenlappar till en metod som inte har mycket med ett nytt paradigm att göra eller är särskilt revolutionerande. Och som resulterar i väldig besvikelse när de stora effekterna kanske uteblir.

Jag anser att alltomskolan.se, borde vara mer försiktiga än vad de varit hittills i sina kontakter med Lindblad, som endast är ute efter att tjäna väldigt mycket penningar på en metod som vem som helst kan använda utan Lindblads dyra kurser men som säkerligen inte hjälper äkta dyslektiker.

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på april 18, 2008 i Dyslexi

 

3 svar till “Se upp alltomskolan.se!

 1. Robert

  april 21, 2008 at 9:56 f m

  Hej

  Jag tycker det är intressant att efter ca 3 år att ingen forskare har tagit i kontakt med upphovsmannen till Kattmodellen och börjat utvärdera dess resultat.
  Dessutom, rent logiskt, ifall vem som helst skulle kunna använda kattmodellen så skulle våra resultat redan uppnås i skolan, vilket naturligtvis inte är fallet, samt dels, vad är en verklig ”äkta” dyslektiker?
  Menas att det finns oäkta dyslektiker?

  Min personliga uppfattning är att så kallade sakkunniga inom läs och skrivområdet dvs dyslexi kan lite om hur man åtgärder bekymren något som Kattmodellen kan åstadkomma.

  Kattmodellen har en helt ny infallsvinkel, en helt ny pedagogisk form och åstadkommer mätbara resultat både med äkta och falska dyslektiker.

  Att säkerligen veta hur något är utan att ha fakta som stödjer ens synpunkt ifråga gällande en metod i detta fallet Kattmodellen är helt grundlösa antaganden som är personliga åsikter som har lite att göra med forskning och utvärdering av en metod.

  Vi vet att dagens pedagogiska metoder inte fungerar speciellt bra och varför göra något som funkar så pass dåligt?

  Därav är en slutsats man kan dra med Kattmodellen är att framtiden för skolans pedagogiska utveckling gällande läs och skrivsvårigheter samt läsinlärning består av metoder med mätbara resultat.

  Vilket allomskolans utvärdering handlar om.
  Vi vet hur bra metoden är.
  Vilket mätbara tester kommer att visa.

  MVH

  /Robert Johansson
  Upphovsmannen till kattmodellen.

   
 2. redaktordyslexia

  april 21, 2008 at 10:21 f m

  Självklart är man kritisk till en s k upphovsman som inte ens har de mest basala kunskaper kring läs- och skrivprocessen och dyslexi.

  Läs- och skrivsvårigheter är definitivt inte synonymt med dyslexi, som Robert tycks tro.

  Oäkta dyslektiker? Ja, det finns språkbrukare som fått en felaktig diagnos. Vi misstänker t ex att många som är dåliga på att stava fått en felaktig diagnos och de som aldrig satt igång läs- och skrivinlärningen i de första klasserna.

   
 3. Filippa Lundberg

  april 21, 2008 at 3:21 e m

  Hej!
  Jag är intresserad av alla metoder och all forskning som rör dyslexi och läs- och skrivsvårigheter. Min åsikt är att man inte ska döma allting bara för att det inte finns relevant forskning. Inom läkarvetenskapen har man nu börjat acceptera att det finns naturmedel som hjälper.
  Finns det ingen relvant forskning kan man ju inte veta. Därför välkomnar jag att det ska göras test och mätningar av kattmodellen. Det enda sättet att få forskning och kunskap att gå framåt är väl att testa, utvärdera, pröva och mäta? Ju mer det sker inom dyslexins område, desto bättre! Även om det visar sig att det INTE fungerar, så får vi mer kunskap.

  Herr redktör, Tommy Wngren tror jag att du heter, var är du doktorand? Det skulle vara intressant att få läsa något som du publicerat.

  Med vänliga hälsningar

  Filippa Lundberg

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: