RSS

Hjärnforskningen vår tids ”religiösa” maktcentrum?

04 Maj

Med tanke på alla hyllningar till hjärnforskare, neurologer, i kommentarer och bloggar efter professorernas ganska fula angrepp i DN på SVT:s kritiska program av Gillbergsgruppens förmodade bluff(Martin Ingvar m fl), vill jag ge bloggläsarna detta citat:

”Långkedjiga, fleromättade fettsyror som DHA, som är nödvändiga för hjärnans tillväxt, ansamlas runt höfter och lår, och forskarna tror att det kan vara bra att ha lite extra i det området. ‘Kvinnor med liten mage och breda höfter och lår har mer av det som krävs för att bygga upp hjärnan och tenderar därför att bli smartare och få smartare barn’, säger studiens medförfattare, professor Steven Gaulin vid University of California.” Ur Readers Digest, maj 2008.

Är hjärnforskningen och neurologerna vår tids ”religiösa” maktcentrum, vilket inte får bli motsagt eller bli granskat ur demokratisk synvinkel? Förstår verkligen alla vad en sådan maktelit kan innebära för vår demokrati om deras fynd skulle få lov att styra vår vardag fullt ut,
som bland annat Martin Ingvar förespråkar?

Enligt mitt sätt att se det är det fruktansvärt om en enda yrkesgrupp får ett alltför stort inflytande. Många politiker med olika inriktningar, många forskare från flera olika forskningsområden etc etc, måste tillsammans forma vårt samhälle.

Det som neurologerna nu försöker göra, känns för mig som en elitdiktatur och en sådan tror jag ingen vill ha. Ett forskningsområdes sanning är i bästa fall en ”delsanning” i det stora perspektivet och alla möjliga forskningsområdens ”delsanningar” ger förhoppningsvis en tämligen sann bild av vår verklighet i stort.

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: