RSS

Martin Ingvar m fl får svar på tal av SVT och PC Jersild mumlar

06 Maj

Jag har väntat på ett svar från SVT när det gäller det angrepp som Martin Ingvar m fl levererade den 27/4 på DN-debatt. Och nu har det kommit och producenterna säger bland annat följande i det svar som finns i dagens DN:

”Trion som förstörde forskningsmaterialet anförde som motiv att de ville skydda patienterna. Martin Ingvar med flera hänvisar i sin debattartikel till Världsläkarförbundets hederskodex för medicinsk forskning (den så kallade Helsingforsdeklarationen) som poängterar försökspersonernas rätt till integritet och att uppgifter ska behandlas konfidentiellt (punkt 21). Därför hyllar de Gillberggruppens domstolstrots (trotset mot kammarrättens beslut att låta utanförstående, under straffansvar, få ta del av det nu förstörda grundmaterialet) och gör en jämförelse mellan sekretess och det grundlagsskyddade källskyddet som är en av hörnpelarna i vår demokrati.

Att jämföra en kodex för forskningsetik med paragrafer i Sveriges grundlag är inte relevant.”

Precis som jag har hävdat här på bloggen, tycker Tina Thunander och Kicki Hultin, producenterna, att det är anmärkningsvärt att forskarvärlden understödjer att kolleger ägnar sig åt kriminell verksamhet.

Läs artikeln: Klicka här!

I samma tidning idag vill läkaren och författaren P C Jersild försvara sin yrkeskår, trots att han inte är helt säker på att det inte förekommit manipulering av resultat i Gillbergs material. Han skriver:

”Jag kan givetvis inte gå i god för att ingen manipulation förekommit. Men det framstår som osannolikt, sedan Gillberggruppens resultat konfirmerats i ett flertal internationella studier (Se DN Debatt 27 april: ”SVT desinformerar om adhd-drabbade”). Hur ser då motsidans forskning ut? När det i programmet sägs att dyslexi inte kan ha en genetisk komponent, skulle man gärna vilja se den forskning som bevisar det. När biologiska förklaringar avfärdas – vilka hårddata har man då att komma med?”

Tragiskt när man endast kan se en giltig forskning, den biologiska och naturvetenskapliga. Vidare är beviset för äktheten i Gillbergsgruppens resultat som Jersild anför minst sagt anmärkningsvärt. Jersild hänvisar till ett uttalande av Ingvar m fl i en artikel i DN och inte till konkreta hänvisningar till aktuell eller dåtida forskning. Vilka hårddata!

Läs artikeln. Klicka här!

Annonser
 

Ett svar till “Martin Ingvar m fl får svar på tal av SVT och PC Jersild mumlar

 1. Erik Svensson

  maj 9, 2008 at 1:18 e m

  Det finns gott om internationella publicerade vetenskapliga studier kring ADHD, så diskussionen står och faller inte med Gillberg. Jag skriver om detta på min blogg, där jag också ger länkar till några studier som visat på den molekylärgenetiska bakgrunden till ADHD (DRD4-genen):

  http://biologyandpolitics.blogspot.com/2008/05/om-biologismen-adhd-och-damp.html

  Rent generellt har PC Jersild helt rätt: Det är ett mycket starkt påstående att hävda att det inte finns någon genetisk bakgrund till ett syndrom eller en sjukdom, ens som nollhypotes.

  En mer realistisk nollhypotes måste rimligtvis vara att varje beteende eller egenskap (oavsett om det är ADHD eller någon annan) påverkas av såväl gener, som miljö som genotyp-miljöinteraktioner. Erfarenheter från genetiska studier på djur och människor har visat att det finns genetisk variation för i stort sett alla egenskaper man har undersökt, och det förefaller fullständigt osannolikt att ADHD skulle vara ett undantag från denna generella regel. Den som alltså driver tesen att ADHD är en helt miljöbetingad åkomma som totalt saknar genetisk variation har alltså rätt så mycket att bevisa, enligt min uppfattning.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: