RSS

Dessa förbaskade talböcker för dyslektiker!

24 Maj

Ursäkta kraftuttrycket ovan, men jag har varit emot talböcker för dyslektiker under en längre tid. Ja, jag ogillar att man inte förstår vad dyslektiker behöver mer än någon annan språkbrukare, är just att läsa och åter läsa.

Samma organisationer och forskare som håller med om att dyslektiker måste läsa, rekommenderar ändå talböcker. Råden man ger och den hjälp man ger kommersiella aktörer på marknaden är ej i överensstämmelse med varandra. Svenska dyslexiföreningen t ex har sedan mycket länge varit förespråkare för detta hjälpmedel eller rättare ”stjälpmedel”.

Detta utfall med anledning av en artikel i Helsingborgs Dagblad idag:

”Förutom de talade böckerna i cd-format finns det också talade böcker på kassett eller cd-romskiva som får lånas av den som har någon form av läshandikapp. Läshandikapp kan handla om synskada, dyslexi, eller rörelsehinder och behovet fastställs genom utredning. För dessa finns också speciella talboksspelare att låna. Även på barnavdelningen finns det talböcker att låna. Ett tips till föräldrar med barn som inte själva vill läsa böcker.”

Läs artikeln: Klicka här!

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på maj 24, 2008 i Dyslexi, Forskning, Skolan, Utbildning

 

Ett svar till “Dessa förbaskade talböcker för dyslektiker!

 1. Hasse Wretlund

  maj 29, 2008 at 12:52 e m

  Hejhopp!

  Jag vill bara kommentera lite runt detta med träning och kompensation!

  Enligt studier som gjorts behövs det det träning medelst läsning och åter läsning, men i de unga åren. Har du passerat en viss ålder (ca: 9-11 år) har det hänt så mycket i din hjärna att om du inte redan fått den rätta pedagogiska hjälpen för att komma över tröskeln till ett liv där du kan läsa så behövs det kompensation i form av hjälpmedel. Detta om du ska ha en chans att HINNA med övriga jämnåriga vad det gäller inlärning för livet, inte ”bara” för att kunna läsa. Martin Ingvar som forskar på detta bekräftade detta (inte med samma ord) för ett par veckor sedan vid en föreläsning i Hallsberg.

  mvh

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: