RSS

Nytt pressmeddelande från Kattmodellen-Patrick Lindblad

15 Jul

Redaktionen fick ett nytt pressmeddelande från Patrick Lindblad idag, rörande hans s k Kattmodell, som han kallar ”Succémetoden lärde de stava”(Sic! Upphovsmannen(männen?) har tydligen själv lite svårt med den svenska grammatiken!?).

Det visar sig nu mer och mer tydligt att de personer som blir hjälpta med ”Kattmodellen” sannolikt aldrig har haft dyslexi utan har tidigare fått en diagnosbeskrivning som verkligen kan ifrågasättas. Så här beskrivs nämligen Åsas tidigare bekymmer med skriften i pressmeddelandet i dag:

” ‘..omfattande brister inom auditiv perception, auditivt minne, fonologisk medvetenhet, sekvensering, tidsuppfattning i omfattande läs- och stavningssvårigheter och hon har fått diagnosen Specifika läs- och skrivsvårigheter/Dyslexi.’ […] Åsas resultat på testerna indikerar påtagliga läs- och skrivsvårigheter (dyslexi av konstitutionell art).Det konstaterade Nacka kommun i en undersökning så sent som 1999, när Åsa var i 30-årsåldern’  ”

Det är en typisk amatördiagnos. Den innehåller främst förlegade begrepp, som t ex ”Specifika läs- och skrivsvårigheter” och märkliga uppgifter, som om tidsuppfattning(kanske menar man dock rumsuppfattning) och ”dyslexi av konstitutionell art”.

Att göra en stor affär av en undermålig dyslexiutredning är dock så typiskt Lindblad och hans gäng att man nästan saknar ord. De vill nämligen till varje pris tjäna väldigt mycket penningar på människor med dyslexi men metoden kommer sannolikt inte, som jag skrivit här i tidigare inlägg, att hjälpa verkliga dyslektiker.

Däremot ger man den som har utvecklingsdyslexi en tung börda att bära: ”Du kan bli hjälpt men du begriper inte själv hur lätt det är!”. Tala om att ge människor en dumhetsstämpel i pannan!

Lindblad engagerar också så kallade f d dyslektiker:

”Åsa har tagit steget fullt ut och själv blivit tränare i Kattmodellen och håller kurser och konsultationer runt om i landet. 
Hon och Anina menar att det behövs en inlärningsrevolution i Sverige. 
- Skolan använder förlegade metoder som inte utgår från hur man använder hjärnan på effektivast möjliga sätt. Det är en skandal att generationer av svenskar inte fått chansen att lära sig rätt från grunden, säger Åsa som också sett till att sin son fått lära sig Kattmodellen. Båda kallar sig f d dyslektiker.”

Kan ingen stoppa denna mycket cyniska verksamhet eller är det omöjligt? Det är nog så, vid närmare eftertanke, att vem som helst får bedriva kurser för dyslektiker även om dessa saknar de mest elementära kunskaper om läs- och skrivförmågan.

Är det dags att införa någon form av auktorisation för sådana här kurser?

 

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på juli 15, 2008 i Diagnos, Dyslexi, Forskning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: