RSS

Läkarna och dysfunktionerna, går de ihop?

17 Jul

Under lång tid har det varit genetiken som läkarvetenskapen hänvisat mest till. De har försökt med den förklara delvis oklara fenomen som dyslexi, ADHD(DAMP?) och dylika dysfunktioner, med avvikelser i de genetiska koderna.

Nu har man kommit på en ny ”handfast” förklaring till autism, som väl också är en gåtfull avvikelse från det ”normala”.  Susanne Bejerot, överläkare, med dr, Norra Stockholms psykiatri, och Mats Humble, överläkare, Värmdö psykiatriska mottagning, skrev nämligen följande på DN-debatt igår:

”I dag kan vi inte utesluta att D-vitaminbrist är en starkt bidragande orsak till den så kallade autismepidemin. Sambandet går att undersöka vetenskapligt men det kommer att ta flera år. 

Frågan som följer är – har vi råd med det? Vårt svar är ett entydigt nej. Det är varken ekonomiskt eller etiskt försvarbart. Vi bör omgående starta en massiv informationskampanj riktad till hela befolkningen som löper risk för D-vitaminbrist, särskilt till dem som tillhör högriskgrupper.”                                                                                                                    

Vi skall alltså genast, eftersom dessa höga läkare tycker så, starta en massiv kampanj utan ordentligt forskningsunderlag. Läkarvetenskapen är så uppfylld av hybris att när den anser   någonting, så skall vi allla andra följa med som infantila får. 

Vad kommer härnäst från denna uppblåsta och ”dumhögfärdiga” akademiska kår?

Artikeln: Klicka här!

 
Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på juli 17, 2008 i Autism, Forskning, Psykiatri och skolan

 

2 svar till “Läkarna och dysfunktionerna, går de ihop?

 1. Mikael, Mirhepo

  juli 17, 2008 at 1:16 e m

  Hej

  Jag försöker att gör någonting konkret för och av Diagnostiserigen av Adhd, Jag har upptäckt att det finns vissa små fysiska attribut som personer med Adhd har. Så jag försöker samla ihop och få svar av en rad personer med Adhd och frågar om dom om just detta. Så att neurolog forskare kan kombinera sin forskning om Adhd med just dessa symtom. Det här är en jätteseriös förfrågan och jag har kontakt med några läkare för att få hjälp med just detta, för min och din skull, samt alla kids som har Adhd. Jag behöver svar på hur många personer med ”bekräftad Adhd” som har nedanstående symtom också. För att kunna pressa igeom forskning om just detta.

  1. När man lägger si och somver så vippar, rör många på fötterna och har svårt att hålla dom stilla.

  2. Många upplever att dom har problem med ”restless leggs”.

  3. Många upplever att dom är väldigt varma. Yttemperaturen är väldigt hög. Man är överhettad och kokar över. Har liknande värmesymtom som kvinnor har i klimakteriet. Våra hjärnor arbetar himla mycket så det är kanske inte konstigt att vi ”överhettas”.

  Om det här skulle bekräftas och läggas till i Adhd diagnostisering, samt att det faktum att det är ärftliga egenskaper från fädernas sida så skulle en del som inta har Adhd med ändå diagnostiseras och medicineras för Adhd kunna undvikas så att dom får rätt hjälp. Samt att Adhd skulle framställas mer korrekt.

  Att Adhd symtomen är en ärftlig latent egenskap som gör att vi tar in och bearbetar en mängd intryck och information väldigt snabbt. Vi har snabbare teoretisk inlärning gentimot majoriteten. Vi använder oss av en logik på ett annat sätt än majoriteten, vilket gör att vi ser helheten på ett annat sätt. I rätt miljö så kan vi ta in väldigt stora mängder information som fastnar väldigt lätt, och inte som det många gånger för studenter att dom måste nöta, tragla, läsa in det ett flertal gånger innan det sitter.

  Att reaktionerna på omgivningen av alla intryck som vi har svårt att utestänga. Sk ”Hyperaktivitet”, Pga våra empatiska egenskaper att sätta sig in i omgivningens sinnes stämning och humör, gör att vi hänger på omgivningens upprymda beteende, vilket kan resultera i att vi överreagerar med Hyping, och blir väldigt intensiva. Det här resulterar i att vi får svårt att koncentrera oss i röriga och stojjiga miljöer som samtidigt är plottriga med en mängd saker på väggar osv.

  Skulle vi ta vara på dom kids med Adhd och låta dom utvecklas i rätt miljö så skulle det sannolikt leda till att vi hade en rad av personer i Einsteins klass, vilket skulle leda till att våran utveckling skulle accelerera väldigt mycket snabbare än i dagens takt. Men istället så sitter dom i röriga miljöer som leder till att dom mår dåligt och slutar att fungera, för att dom är känsliga för omgivningens påverkan.

   
 2. Rakel

  juli 18, 2008 at 5:30 e m

  Ja, det är olidligt att vilja undersöka förekomsten av D-vitaminbrist, bättre att låta människor bli sjuka heldre, eller hur?

  Låt oss alltid klaga på allt som kan hjälpa de sjuka, och sedan påstå att vi gör det av ren omtanke, låter det som en bra idé?

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: