RSS

Vetenskap är det ständiga sökandet efter sanningen!

20 Jul

Anders Björnsson har skrivit en mycket viktig artikel idag på Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt. Han skriver bland annat:

”Tanken att vetenskapligt baserad kunskap leder till mera ändamålsenliga överväganden och klokare politiska beslut är en vida spridd missuppfattning, långt utanför kretsen av närmast berörda aktörer. Många smittade är besjälade av tron på vetenskapens helande kraft. De lider av scientism.

Dess utövare har aldrig riktigt problematiserat vetskapen om att det inom universitetsinstitutioner och andra kunskapens högborgar har producerats teorier och produkter som har varit direkt skadliga för natur och samhälle, ja för mänskligheten som sådan.[…]Tänk om forskningen fann en gen som betingar äktenskaplig otrohet: skulle det beteendet då bli mindre belastande i somligas ögon, eventuellt mindre lockande för somliga? Och skulle detta i så fall vara en forskningsuppgift värd att kasta en sagolik massa offentliga medel över?

Ur ett empiriskt resultat kan ingen bestämd normativ slutsats dras. Det mesta är forskningsbart, allt är inte forskningsvärt. Massor av trivialiteter utövas i vetenskapens heliga namn. ”

Forskning är ett ständigt sökande efter sanningen och att man kritiskt granskar de rön som kommer fram. Det är också viktigt att de vetenskapliga resonemangen som kommer efter rönen är logiska och rimliga. Ett exempel från ADHD kan illustrera detta:

Fall: En pojke får diagnosen ADHD i skolan och man menar att han har problem med koncentrationsförmågan. Däremot har grabben inga problem att koncentrera sig på ett dataspel som han är väldigt förtjust i.

Diagnosbeskrivning: ”Ett barn med ADHD har[…] stora koncentrationssvårigheter, har svårt att kontrollera sina impulser och är rastlöst och oroligt i långt större utsträckning än vad man finner hos barn i allmänhet.”(Vår tids psykologi, s 473)

Tolkning: Ha den här pojken i fallet ovan endast ADHD i skolan?

En hel del som kommenterar mina inlägg  lider av allvarlig scientism och bristande kritisk förmåga. Kanske har vetenskapen för dessa blivit en religion med präster vilka ej kan ifrågasättas och vars ord skall tros på hur tokiga de än är.

Det kan emellertid också vara så att en del har blivit så trygga i sin diagnos att den blivit deras hela identitet som människor. Precis som om man sa att Jesus var en bluff och aldrig hade funnits. Hur skulle vår kultur klara det, som byggt så mycket av sin kulturella identitet på Jesus Kristus och den kristet judiska kulturkretsen?

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 

2 svar till “Vetenskap är det ständiga sökandet efter sanningen!

 1. helhetstänkare

  juli 23, 2008 at 2:47 f m

  Du menar med sanningen inte den absoluta sanningen som vetenskapen är efter ! Det området är förbjudet ennligt VA:s stadga !

   
 2. Rakel

  juli 24, 2008 at 6:13 e m

  Den som vill söka sanningen kan nog ganska lätt se att många blir hjälpta av en korrekt medicinering.

  De som vägrar inse detta, vill kanske heller inte unna sina medmänniskor någon sådan. Den smädsamma missnunsamheten är dock inget nytt. Folk har gett sig på svagare grupper i årtusenden.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: