RSS

Är inte dyslexiforskningen grundläggande för all annan forskning?

03 Aug

Regeringen eller Alliansen som de gärna vill kalla sig, skriver på DN-debatt idag om deras framtida satsning på forskning:

“I fråga om pengar måste det bli den största utgiftsreform som alliansregeringen presenterar i höst.”

Men hör och häpna, inte med ett ord nämner man den mest grundläggande forskningen: Dyslexiforskningen. Man nämner däremot “ energilagring och elöverföring”;”batteritekniken så att elbilar kan ersätta bensinbilarna”;”[b]iobränslen med god energieffektivitet”;”[k]unskapen om genernas uppbyggnad”;”[h]oppet att kunna hitta bot mot sjukdomar som cancer och Alzheimer” etc etc. Men alla dessa discipliner som ligger bakom de fina orden om den moderna forskningen är helt beroende av om våra elever i grundskola och gymnasium kan läsa och skriva på ett godtagbart sätt. 

Varför nämns aldrig dyslexiforskningen i sådana här sammanhang? Vad blir effekten av det? Dyslexiforskningen får knappast några penningar alls utom till de mest etablerade och de är oftast inte de mest kunniga på området. Ett exempel som jag nämnt är ju Mats Myrberg, som uttalar sig som professor i dyslexisammanhang trots att inte har någon som helst högre och djupare akademisk kompetens på området. Lundberg har vad jag förstår lämnat dyslexiområdet och ägnar sig istället åt dyskalkyli. Ingvar Lundberg tycks ha blivit uttråkad av ämnet och det beror nog på att dyslexin inte är något som berört honom in på bara skinnet, som är fallet när det gäller mig själv. Jag har nämligen sett hur ett barn kan bli språkligt misshandlat i skolan och vet också hur det känns att bli behandlad som en ”skolidiot”.

Vad blir förlängningen av detta delvisa dyslexi-ointresse från makthavarna? Jo, enligt min mening att all forskning blir sämre eftersom många begåvade barn och ungdomar aldrig får det självförtroende som krävs för att nå forskarnivå. Urvalet blir helt enkelt mycket, mycket mindre och förmodligen sämre.

Har regering och riksdag kommit längre än vad bilden signalerar?

Skäms, Sverige! Skäms, regeringen! Skäms, riksdagen! Ja, skäms alla ni som inte skänker dyslexiforskningen en enda tanke, mer än när ni skall klaga på våra fina ungdomar eftersom de missar en bokstav eller skriver en bokstav för mycket! Ni missar säkert väldigt mycket!

Artikeln: Klicka här!

 

Ett svar till “Är inte dyslexiforskningen grundläggande för all annan forskning?

  1. Josla-dyslexi

    augusti 5, 2008 at 3:11 e m

    Det håller jag med dig! fy på dem..

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: