RSS

Forskare som fuskar kanske mer vanligt än vad vi vill tro

11 Aug

Vi vill ju tro att våra forskare är ärliga men det kan möjligen vara svårt när man kan få ära och berömmelse på ett fint resultat.

Dyslexiforskningen är ju ett sådant exempel där forskare gärna blåser upp sina resultat till världssensationer även om det är något som varit tämligen självklart hela tiden.

Barnläkare Leif Elinder tar upp forskarfusk i samband med regeringens ”forskarproposition” i Helsingborgs Dagblad idag:

”I höst kommer forskningsminister Lars Leijonborg i en proposition föreslå en ny organisation för hantering av misstänkt forskningsfusk. Det finns flera skäl för detta. Anmälningarna om forskningsfusk har ökat.[…]

Förslagen har gått i rätt riktning men de räcker inte. Detta illustreras från den så kallade Göteborgsforskningen om adhd/damp, som visar hur svårt det kan vara för en universitetsledning att driva frågan om forskningsfusk mot en inflytelserik forskargrupps vilja. Här begärde forskarna och följt av universitet en utomstående granskning. Vetenskapsrådet accepterade uppdraget och presenterade namn på tre oberoende forskare. Men efter detta erbjudande tog forskarna – följt av Göteborgs universitet – tillbaka sin begäran. […]

Vetenskaplig forskning måste vara trovärdig. Trovärdigheten bygger på att en forskning planeras så att den kan granskas. En granskning är bara trovärdig om den kan ske utan påtryckningar och censur. Därför måste det finnas garantier för att den nya oredlighetskommitténs mandat helt kan frikopplas från universitetsledning och rektor.”

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på augusti 11, 2008 i ADHD, Diagnos, Forskning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: