RSS

Ännu en gång får motsättningen mellan humanism och naturvetenskap konsekvenser

24 Aug

 

Flera emeritus ryter till idag på Svenska dagbladets Brännpunkt. Det är bland annat Ronny Ambjörnsson och Sven-Eric Liedman som tar till orda. När professorer blir pensionärer blir de som regel ovanligt vitala.

Intressant ur min och Dyslexias synvnkel är emellertid att det ännu en gång tycks vara en motsättning mellan humanistisk och naturvetenskaplig vetenskapssyn. Artikelförfattarna skriver nämligen apropå att Stockholms universitet lägger ned sin waldorfutbildning:

“Både Lärarhögskolan och RSH har över vägande positiva erfarenheter av samarbetet. Detta beläggs i en forskningsrapport, publicerad förra året vid Karlstads universitet (Waldorfskolan – en skola för människobildning? av Bo Dahlin, Agnes Nobel och Ingrid Liljeroth).

Stockholms universitet, som 2008 tog över Lärarhögskolans verksamhet, har nu beslutat att stoppa utbildningen av waldorflärare och avveckla samarbetet med RSH. Beslutet togs utan att RSH fick ta del av och bemöta den kritik som låg till grund för beslutet.

Det finns en kritisk debatt om Rudolf Steiners skrifter i ”samhället i stort”, vilket lärarutbildningsnämndens ord förande och naturvetenskapliga fakultetens dekan hänvisat till. Det stämmer att det finns en sådan debatt. ”

Som jag sagt och skrivet så många gånger tidigare: Kommer humanism och naturvetenskap någonsin att förstå varandra? Där naturvetenskapligt utbildade forskare förstår att allt verkligen inte kan iakttas och mätas med apparatur. Oftast är företeelser, som pedagogik, ytterst mer komplicerat än så. Människor är och förblir oerhört komplicerade, vilket jag inte riktigt tror att naturvetenskapen helt har insett vidden av.

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på augusti 24, 2008 i Skolan, Specialpedagogik, Utbildning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: