RSS

Jag måste ge Björklund rätt men vet han varför?

27 Aug

Idag svarar utbildningsminister Jan Björklund på den kritik som han fått i radioprogrammet “Kris i skolan”. Han menar att det sammanlagda resultatet från olika undersökningar visar att elevernas kunnande sjunkit under en följd av år. Här ger jag honom helt rätt. 

Eleverna i gymnasieskolan får inte en gymnasieutbildning som de har rätt till. I bästa fall blir det en upprepning av grundskolan. Det kan jag konstatera efter sexton år som gymnasielärare och efter att ha stångat pannan blodig i kampen för att ge eleverna en gymnasieutbildning värd namnet. Men förstår ministern egentligen vad denna kunskapsnivellering beror på?

Orsaken är självklart ytterst komplicerad. Här skall jag peka på några möjliga orsaker som främst har sitt ursprung i erfarenhet från Malmö där det är särskilt allvarligt.

Förvaltningsledningar och skolledningar måste ha den kompetens som krävs för att leda verksamheten. En sådan styrka och kompetens saknas på många ställen i dagens skolverksamhet. Detta leder i sin tur till att ledningarna utser nya, inkompetenta eller dåligt utbildade lärare till att vara gruppledare för lärarkåren på skolan. Det är nämligen anmärkningsvärt hur snabbt man som nybliven lärare kan bli ämnesansvarig och till och med biträdande rektor. Jag tror inte att någon annan bransch har en sådan snabb karriärväg, vilket kan få ödesdigra konsekvenser för elevernas inlärning.

Så: Det måste vara kompetenta och modiga ledningar för verksamheten om vi någonsin skall få elever att komma upp i en nivå som är acceptabel i ett så rikt land som Sverige. Det visade ju med all möjlig tydlighet 9A-projektet i TV.

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på augusti 27, 2008 i lärare, Makthavare, Skolan, Skolledning

 

Ett svar till “Jag måste ge Björklund rätt men vet han varför?

 1. Anders B Westin

  augusti 27, 2008 at 9:50 f m

  Hej
  Du talade om status eller bristen om status och
  Kommunaliseringens obevekliga konsekvens.

  Inte får folk i skolan ha högre status än tjänstemännen inne på Kommunkontoret.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: