RSS

Man kan tvista om nyanser men huvudproblemet finns där ändå

28 Aug

Idag svarar programmakarna Åsa Avdic och Jalal Lalouni i SvD på den invändning som skolminister Jan Björklund gjorde igår mot radioprogrammet ”Kris i skolan”. De skriver bland annat:

”Majoriteten av de äldre eleverna har alltså lugn och ro i skolan. Ur samma del av samma rapport lyfter Björklund också citatet:

‘Av de äldre grundskoleeleverna anser en tredjedel att arbetet på nästan alla eller de flesta lektionerna kommer igång först långt efter att lektionen har börjat.’

Där slutar Björklunds citat, men meningen som följer lyder: ‘Detta skiljer sig betydligt från lärares svar, där endast en av tio har den uppfattningen.’

Återigen leder vägen från Björklunds citat inte till de entydiga slutsatser som han hävdar.”

Att skolministern försvarar sig genom att inte redovisa hela sanningen är ett urgammalt debattknep. Dock inte så hederligt.

Den fråga som emellertid måste ställas till programmakarna är ändå: Anser ni inte att det är någon allvarlig kris i skolan idag? Fråga då de universitet och högskolor som tar emot elever från de s k teoretiska programmen. Fråga de företag som tar emot elever från de yrkesinriktade programmen. Då tror jag att ni får ett entydigt svar: Elevernas kunskaper är så skrämmande låga att de får utbildas på gymnasienivå även efter gymnasiet, för att möta de krav som finns idag ute i samhället och att inte gymnasieskolan och för den delen grundskolan ges möjlighet att ge barn och ungdomar den kompetens de behöver är och förblir en skandal.

Det är ovärdigt ett rikt land som Sverige och ett oerhört slöseri på humankapital. För att inte tala om vilken chock det är för eleverna när de får uppleva att deras kunskaper inte duger. Jag har själv mött elever som jag haft, som varit skakade när det ställs inför detta faktum. De har då äntligen förstått att de krav jag ställde på dem var motiverade.

Sedan kan man tvista fram och tillbaka om olika nyanser. Huvudproblemet finns där ändå. Ungdomar går ut i vuxenlivet utan gedigen kompetens i ryggsäcken och det är vuxenvärldens fel, som nästan enbart kännetecknas av flathet och feghet inför en skränande ungdomshop som endast vill ha roligt i skolan. Studera skolgårdarna under de varmare perioderna och ni skulle kunna tro att de var på semester.

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på augusti 28, 2008 i lärare, Makthavare, Skolan

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: