RSS

En liten blick på min hemkommun Malmö och den erbarmliga skolpolitiken där

29 Aug

Malmös skolkommunalråd Agneta Eriksson (s) är emot friskolor. Det uttrycker hon i dagens Sydsvenska som ett svar på en debattartikel av MATS GERDAU . Hon skriver:

”Kommer man till Sverige och Malmö direkt in i skolan utan att behärska svenska och utan kännedom om hur skolan fungerar så är det självfallet omöjligt att prestera i nivå med elever som är uppvuxna i landet och som har svenska som modersmål. Vi satsar i Malmö stora resurser på att stödja de skolor där det finns många elever med behov av särskilt stöd.”

Ett sådant uttalande kommer från ett kommunalråd som aldrig försökt förstå de enorma problem som finns. Främst gäller detta de yrkesinriktade linjerna på gymnasiet. Och det är sannerligen inte invandrare eller elever med olika former av dysfunktioner som är det stora bekymret. Sådana i det här sammanhanget smärre problem finns på fler håll i landet än i Malmö.

Nej, problemet är att skolkommunalrådet inte förstår att skolbekymren i Malmö är strukturellt. Hela organisationen med chefer o dyl, behöver helt enkelt ses över och att man då byter ut chefer och endast tillsätter sådana vilka är kompetenta och välutbildade för uppdraget. Idag är inriktningen att ha chefer på olika nivåer som är lätthanterliga. Sedan kommer kompetens och utbildning i andra eller sista hand. Och det i en utbildningsorganisation!

I en sådan miljö kan lärarkåren anstränga sig hur mycket som helst och det blir ändå fel.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på augusti 29, 2008 i Makthavare, Skolan, Utbildning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: