RSS

Den ytliga och icke-granskande journalistiken utmärkt för icke-dyslexiforskare?

31 Aug

Läser Lotta Fogdes kolumn i DN, vilken var publicerad häromdagen. Hon skriver om “skandalen” kring Jan Björklund och frågar sig varför han inte blivit granskad tidigare. Och drar slutsatsen:

“Men för politiker som lär sig behärska trettiosekundersformen öppnar sig stora möjligheter. Så länge man håller sig kort och slagkraftig kan man vara hur tjatig som helst. Nästan, Bosse Ringholm lyckades mirakulöst passera även den gränsen. […]

Förutom Jan Björklund har Svenskt Näringsliv använt sig av det greppet. Ingen av dem har blivit synad. De har inte ens behövt förklara på vilket sätt de valda jämförelserna är relevanta.”

För att utvidga det ännu mer till det område som jag kan extra väl, dyslexiforskningen. Tänk om journalister orkat granska Mats Myrberg vid Stockholms universitet, som i medierna framställs som expert på dyslexi, då hade de kanske kommit på ännu en superbluff.

Och tänk om självaste Ingvar Lundbergs forskning blev hårt granskad av andra forskare och kunniga journalister. Kanske hade glorian kommit lite på sned då.

Nej, vi vill gärna att allt skall vara som det alltid varit, precis så som vi har uppfattat det från början. Särskilt om det är något eller någon vi kan beundra och se upp till.  Att se saker och ting som de verkligen är och det är i regel inte särskilt sensationellt utan i regel tämligen trist och vanligt, är något vi flyr ifrån och vill undvika. Vi vill förundras och beundra! Fest varje dag helt enkelt!

 

 

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på augusti 31, 2008 i Dyslexi, Forskning, Makthavare

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: