RSS

Evighetsmaskinen: Alla får inte hjälp och inte i tid!

10 Sep

Ibland är det direkt “tradigt” att läsa nyheterna om dyslexi och inlärningssvårigheter. Varför? Jo, det är så mycket som är fel och som ständigt återkommer. Ingen lär sig av tidigare misstag och kommunerna är närmast kallsinniga till de problem som elever med särskilda behov kan ha.

Den senaste i raden: ”Emelie och Alexander är syskon och har likadana läs- och skrivsvårigheter. Men de gick i olika grundskolor – men i samma byggnad. Alexander fick hjälp. Men inte Emelie. Nu kämpar föräldrarna för hennes rätt.” ( Expressen, 8 september 2008)

Emelie förvägras att få gå på Ängskärrsskolan i Solna, en skola som är specialister på dyslexiundervisning där en plats är reserverad för henne. Kommunens, Sollentunas, svar på detta är cynisk och oförståelsen för det problem som här föreligger är enorm:

“Maria Stockhaus (m), kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden:

– I vissa fall så kan man sätta in stöd på den skola där eleverna går, i undantagsfall placeras eleverna i specialskolor. Men vi försöker och har som princip att hitta lösningar på hemmaplan.” ( Expressen, 8 september 2008)

När man läser sådant blir man själv cynisk. Kanske är det hopplöst att vilja att alla skall lära sig att läsa och skriva i ett så rikt land som Sverige.

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på september 10, 2008 i Dyslexi, Forskning, Makthavare, Skolan, Skolledning

 

Ett svar till “Evighetsmaskinen: Alla får inte hjälp och inte i tid!

  1. Ann Fredriksson

    juni 1, 2009 at 11:39 f m

    Hej!

    Jag instämmer helt. Skolornas/kommunernas förhållningssätt är wait-to fail och då handlar det om jättefail. Det är oerhört cyniskt med tanke på vilka konsekvenser detta får för barnens liv. Man hoppas att föräldrarna inte ska orka kämpa eller inte våga bråka och så är nog verkligheten många gånger. Emilies föräldrar orkade forsätta kämpa men hur går det för dem som inte orkar. Oss har skolan både försökt att hota och att skuldbelägga. Senast idag hotade rektorn med att anmäla oss till socialtjänsten i stället för att skolan tar tag i mitt barns problem och tillhandahåller tillräckliga resurser. Jag hoppas verkligen att vi lyckas väcka debatt. Det behövs verkligen för de här barnens skull.

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: