RSS

”Elitskola” med vettigt resonemang kring skolan

30 Sep

Det var med viss skepsis jag läste Franska skolans debattinlägg på Brännpunkt i dagens Svenska Dagbladet. Men jag blev positivt överraskad och hoppas att många kommunala skolor lyssnar på vad Eva Näslund, Johan Stenberg, och Camilla Wagner, säger om dagens skolverksamhet.

Följande råd och riktlinje för alla skolor anser jag vara ett måste:

“Det finns idag en tendens att fokusera för mycket på barns och ungdomars rättigheter. En vanlig missuppfattning är att man till exempel har rätt till ett visst betyg utan skyldighet att prestera vad som krävs.

Utan ansvar uppfostrar vi barn som vid motgångar blir offer utan förmåga att ta makten över sitt liv och sin framgång.

Ungdomsåren är av naturen de år då vi är som mest egoistiska. Därför måste vi vuxna vara goda förebilder när det gäller att visa respekt och medkänsla.”

Sanningen är ju att den statistik som visas upp av Skolverket, baseras på godkända betyg men att det inte alltid är så att de godkända betygen motsvaras av reella kunskaper hos eleverna. Det är nämligen mycket vanligt i kommunala skolor att eleverna slarvar under nästa hela läsåret och vaknar två/tre månader före sommarlovet och kräver att få olika former av uppgifter för att få godkänt i sina ämnen. Att en sådan ytlig och snabb inlärning inte leder till gedigna och välinternaliserade kunskaper behöver jag väl inte nämna.

Inte minst är råden ovan viktigt för elever med olika former av dysfunktioner. De är inte hjälpta senare i livet av s k snällbetyg(att man får godkänt eftersom man alltid varit närvarande även om man inte har nått upp till rätt nivå för betyget) utan de är endast hjälpta när de verkligen lärt sig något i skolan och kan vara stolta över det.

Alla elever har rätt att få det betyg de förtjänar och inget annat!

Läs artikeln: Klicka här!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på september 30, 2008 i Skolan, Utbildning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: