RSS

Överdriven betoning på självförtroende ett problem?

13 Okt

Minns ni 80-talet, ni som är tillräckligt gamla? Då började det nämligen. Vad då? Jo, betoningen på att allt handlar om individens självförtroende. Det kom böcker som Älska Dig Själv!, i ren New Age-anda. Reklamkampanjer att man kunde lyckas lika bra som bland annat ABBA, vilket möjligen pressade människor till att starta egna företag.

Mindre känt i de breda lagren av befolkningen är däremot att det i den här “självförtroendemiljö”, kom en doktorsavhandling med titeln: “Reading acquisition and self-concept”, 1988, av Karin Taube. Taube menade att självförtroendet var ytterst viktig faktor i läsinlärningsprocessen.

Jag menar att denna i mycket överdrivna betoning på självförtroende, har stjälpt människor mer än det har hjälpt. Människor pressas helt i onödan och får inte vara de individer som de innerst inne är utan skall svara upp emot ett “självförtroendeideal” som jag inte tror finns i den verkliga världen.

Jag skall också erkänna en sak. Jag ser på Idol, Lyxfällan och den nya Stjärnor på is. Det intressanta med dessa program i det här sammanhanget är att de kännetecknas oftast av att betona just det här med självförtroendet. “Ta för dig!”; “Var mer framåt!”, deltagarna tvingas vara några andra än vad de förmodligen är.

I senaste Lyxfällan t ex skulle man hjälpa en fin ung man som tagit på sig alltför många lån. Han sades i början av programmet ha ett dåligt självförtroende eftersom han inte var så framåt som man från programledarna hade önskat. I slutet av programmet sa man dock ungefär: ” Nu har han verkligen fått ett annat självförtroende”. Men sanningen var att det var precis samma fina unga man i början som i slutet av Lyxfällan.

Jag är ganska övertygad om att den här överdrivna fokuseringen på självförtroende stjälper mer än det hjälper. Särskilt tror jag det stjälper den med dysfunktion, som dyslexi. Självförtroende kommer inne ifrån individen själv och kan inte påtvingas någon på ett mekaniskt sätt. 

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på oktober 13, 2008 i Diagnos, Dyslexi

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: