RSS

Att lyssna är inte att läsa!

23 Okt

I LO-tidningen igår kunde man läsa:

”Lyssnandet övervinner läsmotstånd av olika slag, inte minst dyslexi. Och ljudboken kan vara nånting som gör ett monotont arbete mer uthärdligt, på så vis rena rama friskvården.

Det har funnits misstro från dem som finner att pappersboken är ett oöverträffat medium, men nu verkar de flesta vara överens om att lyssning också är ett slags läsning.”

Nej och åter nej. Att lyssna är inte detsamma som att läsa en bok. Upplevelsen är en annan än att läsa. Man tar dock till sin historien som författaren vill förmedla på samma sätt som man kan göra det på teatern eller genom en film, men varken film eller teater är läsning.

Jag tycker det är en otäck utveckling att dyslektiker blir behandlade på samma sätt som om de vore blinda. Historierna är många om dyslektiker vilka har lämnat den lapp som Dyslexiförbundet/FMLS delar ut till sina medlemmar med texten: ”Jag har läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Ibland behöver jag hjälp av min omgivning att fylla i blanketter m.m. Tack för att du hjälpte mig!”, när de är t ex på banken.

Många kassörer har du med rätta frågat: ”Är du blind?” eller ”Kan du inte tala?”. Och dyslektikern har då blivit mycket förolämpad.

Det är illa när en förening som skall hjälpa dyslektiker istället stjälper och får det s k handikappet att framstå som än värre än vad det egentligen är.

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på oktober 23, 2008 i Dyslexi

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: