RSS

Så tänker en modern rektor: Allt ljus på mig och betala mig bra!

29 Okt

Precis det som jag misstänkt under mycket lång tid, blir nu bekräftat. Rektorer strävar i regel inte efter elevernas, lärarnas eller skolans bästa utan sätter sig själva  i främsta rummet för att  bli berömda och få allt ljus på sig i bästa Edvard Persson-stil. Berömmelsen är väl okej om de förtjänar det. Men gör de det?

Är det inte på tiden att det en gång för alla görs något åt rektorsproblemet i Sverige? Hur många ytterligare bevis krävs det innan någon åtgärdar den bristande ledning som alltför många skolor har idag?

Denna reflektion efter DN:s uppgifter idag om Rinkebyskolans rektor:

”Rinkebyskolans rektor Börje Ehrstrand har under lång tid bedrivit en omfattande privat sidoverksamhet. DN.se:s granskning visar att han under de senaste tio åren tjänat mer än fem miljoner kronor genom att föreläsa om kommunala Rinkebyskolans […]Under de senaste 15 åren har skolledare, lärare och kommunalpolitiker runtom i landet anlitat Börje Ehrstrand som föreläsare. 2006 startade han sitt privata företag, genom vilket han därefter fakturerat sina uppdragsgivare. De fakturor som DN.se tagit del av uppgår till 20.000 kronor plus moms per föreläsning.(dn.se)

Han föreläser alltså om en modell som bevisligen inte fungerar och tjänar miljoner som bekostas av skattebetalarna. Att han kan ta ut 20 000 kronor plus moms i arvode, säger allt om vilken kontroll de kommunala makthavarna har. Ingen alls, tyvärr!

Artikeln: Klicka här!

Följande uttalande talar möjligen för själv:

”Flera av Rinkebyskolans elever har nått goda resultat och fått priser för detta. Samtidigt lämnar 30-40 procent av eleverna skolan utan behörighet att läsa vidare på gymnasiet varje år. Tycker du själv att du spridit en rättvis bild av skolan?

– Ja, jag tycker att jag har spridit en rättvis bild. Vi har många nyanlända elever och det är inte rättvist att jämföra med en skola på till exempel Lidingö.” (dn.se)

Artikeln: Klicka här!

 

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på oktober 29, 2008 i Makthavare, Skolan, Skolledning

 

Ett svar till “Så tänker en modern rektor: Allt ljus på mig och betala mig bra!

 1. Josef Boberg

  oktober 30, 2008 at 11:43 f m

  Hmmm… – Tommy Wingren – Apropå det Du tänkt/skrivit ovan: ”Rektorer strävar i regel inte efter elevernas, lärarnas eller skolans bästa utan sätter sig själva i främsta rummet för att bli berömda och få allt ljus på sig i bästa Edvard Persson-stil.” – slut citat.

  Tja… – ifall det vore så att detta enbart förekom bland rektorer – så vore det väl ett åt hållet pyttelitet problem, faktiskt…

  Men säg mig vilka som strävar efter och hamnar i chefspositioner – som ej mer eller mindre alltid ”drabbas” av det här ”besserwisser-syndromet” ? 🙂

  Att Wi i dags dato har en åt hållet Demon-Krati i mitt kära fosterland Sverige – är ju t ex ett gott exempel på hur vanliga humana MedMänniskor på de nedre stegpinnar i sin politiska karriär – åt hållet som vanligast mer eller mindre helt transformeras till MaktPyramid-MaktElit-Nissar/Selmor – när dom nått Riksdagen, tyvärr tyvärr…

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: