RSS

Fortfarande ganska förvirrat om dyslexi

11 Jan

reading-kidphLäser i Helsingborgs Dagblad frågor och svar om dyslexi och slås av att även den som svarar inte har helt klart för sig vad dyslexi är. Ett exempel:

”Vad tror du anledningen är till att så många fler får diagnosen idag än för några år sedan?

För att man har blivit duktigare på att skilja ut vad som är vad. Men också för att man jobbar på ett annat sätt i skolan där det krävs mer att eleverna ska inhämta sin kunskap själv och skriva egna arbeten. Det är inte så mycket katederundervisning. Vi går också fler år i skolan och det är viktigt att bli godkänd i kärnämnena för att bli behörig till gymnasiet. Det är oftast även svårt med engelskan när man har dyslexi, som det var förr. Det märks tydligare vilka som har det svårare i kombination”

Det finns verkligen ingen vetenskaplig undersökning som tyder på att dyslexi har ökat. Ja, vi vet inte ens hur många som har dyslexi. Procenttalen som anges, 4-8%, är uppskattningar,som antas vara sannolika, vilket självklart inte är någon objektiv fakta.

Bäst vore om man slutade, från s k experthåll, tala så självsäkert om dyslexi. Vi vet helt enkelt alltför lite för närvarande. Det betyder att detta är felaktigt: ”För att man har blivit duktigare på att skilja ut vad som är vad”. Nej, vi vet inte mer än vad vi visste för några år sedan. Tyvärr!

Om det är så att fler får diagnos, kan det antas att fler som har svårighet med att stava får diagnosen dyslexi på oriktiga grunder, men även det är ett antagande och inget som vi vet med säkerhet.

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på januari 11, 2009 i Dyslexi, Forskning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: