RSS

Dyslexins Status quo, det ”dyslektiska ekorrhjulet”

01 Feb

treadmillphDet är intressant att läsa insändare om dyslexi. Då får man veta vad allmänheten känner till om fenomenet. 

Idag är det Västerås kommun som får kritik av en förälder i en insändare och man ser att synen på och kunskaperna om dyslexi inte förändrats på säg femton, tjugo år. Så här uttrycks det nämligen idag  på Vestmanlands Läns Tidning hemsida, vlts.se:

”Tidigare anlitade Västerås kommun den privata Logopedbyrån, men enligt vad jag har fått erfara från skolan, gör man inte det längre. Istället har Västerås anställt en egen person som ska göra alla dyslexiutredningar. En person till alla barn som behöver en utredning! Tio procent av befolkningen har dyslexi. När jag har ifrågasatt de långa vänte tiden får jag till svar:
”Det är så dålig ekonomi nu. Dyslexiutredningar är dyrt.” Enligt skolan prioriteras barn på högstadiet och gymnasiet!

Jag får det inte att gå ihop. Skrev inte Alliansen i ett inlägg i VLT den 28 januari att det var barnens år 2008 och man hade satsat extra på barnen? Ändå verkar väntan på en dyslexiutredning vara längre än någonsin. Det viktigaste är väl att barnet får hjälp, inte att få en diagnos, får jag till svar av skolan.”

Har vi inte hört det förut? Det råder en stenhård status quo på dyslexiområdet. Det går inte framåt alls, inte heller bakåt, men dyslexiföreträdarna står och stampar i samma fotspår år ut och år in. Skolan säger sig samtidigt inte ha resurser ett år och drar in någon enhet, som efter några år uppstår igen. Och så håller det ”dyslektiska ekorrhjulet” på decennium efter decennium.

Vissa traditionella dyslexiforskare, i regel psykologer,  har monopol på forskningsmedel medan den moderna dyslexiforskningen, om den finns över huvud i Sverige, är oerhört eftersatt.

Artikeln: KLicka här!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på februari 1, 2009 i Diagnos, Dyslexi, Forskning, Makthavare, Skolan

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: