RSS

Stavningstävling sänder helt fel signaler till språkbrukarna!

03 Jul

spellingcampIdag fick redaktionen ett pressmeddelande från Natur & Kultur som tillsammans med TV4 skall anordna en stavningstävling enligt amerikanskt mönster. De motiverar detta bland annat så här:

”Syftet med tävlingen är att främja kunskaperna och intresset för språk hos unga. Att kunna stava är inte i första hand att minnas hur ord ser ut i skrift. Det kräver framför allt att man har förståelse för hur vårt språk är uppbyggt. Stavningsutvecklingen är därför en spännande upptäcktsfärd i språket och går hand i hand med läsutvecklingen.”

Så kan man uttala sig om inte vet något alls om hur språket fungerar. Det är dock förödande för alla språkbrukare att hävda att stavning(vetskap om hur språket är uppbyggt(?)) är det mest väsentliga och primära för att främja läs- och skrivutveckling.

Det sänder helt fel signaler till språkbrukare som har bekymmer med skriften. Signalerna säger nämligen att om du inte behärskar stavningssystemet eller om du inte vet hur språksystemet är uppbyggt, har du också svårt att läsa på en godtagbar nivå, vilket inte är sant. Att de goda läsarna skulle ha en djupare förståelse för hur språket är uppbyggt är en myt, lanserad av ingen mindre än Ingvar Lundberg.

Dessutom uppmanar det språkbrukare att fokusera på ordnivå och därmed låsa läs- och skrivförmåga när de mer bör ha koncentrationen på högre lingvistiska nivåer.

Nej, fräls oss från alla dessa amatörer på det lingvistiska området; professorer i andra ämnen, lektörer på våra bokförlag etc etc!

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på juli 3, 2009 i Dyslexi, Makthavare

 

Ett svar till “Stavningstävling sänder helt fel signaler till språkbrukarna!

  1. Anonymos (grekiska)

    mars 8, 2011 at 6:21 e m

    Det tycks (lyckligtvis) inte ha gått av stapeln!

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: