RSS

Glädjande besked idag från utbildningsdepartementet, men…

11 Sep

Jan BjorklundphFlera utredningar tyder på att elevernas resultat inte i ringa utsträckning beror på bristande ledarskap och ren inkompetens. Det har nämligen inte varit ett absolut krav att de som leder skolverksamhet skall ha adekvat utbildning och kompetens för jobbet. Och det i en utbildningsorganisation.

Idag kom emellertid ett pressmeddelande från regeringen, utbildningsdepartementet. Rektorsutbildning blir obligatorisk för alla rektorer som anställs efter den 15 mars 2010. Kravet gäller även friskolor.

Det är alldeles utmärkt, men hur blir det då med de rektorer som redan är anställda; de som är biträdande rektorer och de lärare som har ledande befattningar på skolan? Alla dessa kommer ju att förhindra en förändring med kompetenta skolledningar på landets skolor. Då blir det som det alltid har varit i skolans värld, förändringarna tar årtionden för att riktigt slå igenom.

Sedan bör ju regeringen och utbildningsdepartementet gå vidare och kräva hög utbildning och kompetens i förvaltningsledningarna. Den låga utbildningen och inkompetensen när det gäller ledning av skolverksamhet gäller ju hela vägen från den ämnesansvarige läraren till förvaltningschefen.

Att vi har fått vänta så här länge på detta är minst sagt skandalöst. Hur många elever har fått lida och inte fått den utbildning som de är värda och har rätt till i väntan på ett utbildningskrav på dem som de skall se upp till som förebilder? Vilka förebilder sedan!

Så Jan Björklund, gör en riktig genomgång av hur förvaltningar sköts och leds i våra kommuner. Där finns det åtskilligt att göra för dig.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på september 11, 2009 i Makthavare, Skolan, Skolledning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: