RSS

Rektorns försvarstal håller inte

30 Okt

Gert Åkesson, rektorn i Vellinge som hånade bland annat dyslektiker, går nu ut och försöker förklara följande:

”Ibland blir det någon mix av statlig, regional och självutnämnd myndighet. Exempel på det senare är föreningar och råd som bildas kring alla, efter 80-talet uppfunna, handikapp som allergier, Asberger, Damp, ADHD, anorexi, dyslexi, dyskalkyli, oral galvanism, anal magnetism … endast fantasin sätter gränser.” ( SDS)

principalph

Så här förklarar Åkesson det på skolans hemsida:

”I ett inskjutet stycke reagerar jag emot när olika intresseföreningar blir myndighetslika. Den som läser hela kåseriet och inte brottstycken inser detta.

Exemplen är illa valda och den eller de som känner sig kränkta ber jag uppriktigt om ursäkt.

Exemplen pekar dock på en rad sjukdomar/handikapp som förr hade andra namn eller framträtt under de senaste decennierna. Detta oroar mig då jag både i yrke och privat träffar på fall, några har jag mycket nära mig. Jag har anledning att gång på gång ställa frågan; Är detta något i vårt moderna sätt att att leva som är fel och framkallar t ex anorexi?”

Jag har läst hela kåseriet när det var intakt. Nu har gratistidningen emellertid tagit bort det inskjutna stycket som citeras ovan. Att ett fenomen får ett annat namn betyder ju inte att det inte fanns tidigare. Att hävda något sådant är inte bara okunnigt utan i högsta grad ointelligent och tämligen korkat.

Nej, Åkesson, ditt försvarstal håller inte. Din syn på dysfunktioner är sådan att du inte borde vara rektor. Och många med dig. Dessvärre görs det inget åt denna kultur ute på skolorna, som jag tror är mer vanlig än vad någon tror.

Länkar:

Vellingerektorn ber om ursäkt

Rektorn försvarar sitt kåseri

Annonser
 

2 svar till “Rektorns försvarstal håller inte

 1. Hugo

  oktober 30, 2009 at 1:56 e m

  Gert Åkesson försökte släta ut det hela med att det bara var ett kåseri. Det skulle alltså endast varit ett slags skämt. Då detta kåseri inte var en del i hans yrkesutövning hoppades han undkomma. Men, att skämta om handikapp är faktiskt ett mycket allvarligare misstag. Att förödmjuka alla de som på ett eller annat sätt känner sig utpekade skulle kunna vara uttryck för något ännu simplare – nämligen lyteskomik. Det är något man inte ägnar sig åt ostraffat. I allmänhetens uppfattning är det bara graden lindrigare än pedofilbrottet. Så han borde tänkt sig för.

   
 2. R.

  oktober 30, 2009 at 1:58 e m

  Men han menade ju inte på att sjukdomarna var nya, utan de organisationer som ska ta tillvara på de sjukas intressen – ofta på bekostnad av alla andra i en grupp och på ett inte särskilld hänsynsfullt sätt. Detta är fokus, det andra är att haka upp sig på ett klantigt ordval.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: