RSS

Dyslexi jämställs ofta med blindhet

12 Nov

Ibland kritiserar jag organisationer som Dyslexiförbundet FMLS för att ge sken av att dyslexi är en dysfunktion i paritet med blindhet. Och dyslektiker är långt ifrån blinda. Ja, det är oförskämt emot dem som verkligen är blinda att parasitera på deras allvarliga dysfunktion.

Det är dåvarande FMLS:s iver att bli klassad som handikapporganisation som ligger bakom detta. Detta har också misstolkats som om dyslexi skulle ha blivit klassat som handikapp, vilket inte är fallet. Det enda som skedde, 1990, var att FMLS blev uppsatta på en lista av regeringen där man gav bidrag till handikapporganisationer. Inget formellt beslut således.

Dyslexiförbundet FMLS:s iver har dock fått den effekten att allmänheten förknippar ofta dyslexi med blindhet. Här ett exempel av många:

”Den nya e-bokläsaren Intel Reader vänder sig framförallt till personer som är synskadade eller lider av dyslexi. Intel Reader har en inbyggd kamera som kan ta bilder av text för at sedan översätta texten till tal.” ( pcforalla.idg.se)

Läsaren kostar ca 10 200 kronor. Det blir dyrt att hamra in handikappstämpeln i allmänhetens medvetande. Dyrt för den med dysfunktion. Intresseorganisationen inkasserar statsbidrag varje år och är nog glada. Det verkliga priset får, som sagt, dyslektikerna betala.

Informationsvideo och länk för att du, kära bloggläsare, själv skall kunna ta ställning:

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på november 12, 2009 i Diagnos, Dyslexi, Intresseorganisationer

 

3 svar till “Dyslexi jämställs ofta med blindhet

 1. Sven Eklöf

  november 12, 2009 at 4:20 e m

  Det tillhör ibland tyvärr nödvändigheten att bemöta påståenden eftersom man omnämns – trots att de är så tossiga att det nästan känns lönlöst.
  Dyslexiförbundet FMLS och hela det svenska samhället bedömer idag att dyslexi är en funktionsnedsättning – att inte acceptera detta är tossigt.
  De flesta dyslektiker har stor användning av olika hjälpmedel. Dessa hjälpmedel får man idag oftast gratis via skola, sjukvård, försäkringskassa, arbetsförmedling eller arbetsgivare.
  Huruvida Intels hjälpmedel är ett bra och användbart hjälpmedel kan väl diskuteras. Det finns sedan många år ungefär motsvarande för svenska användare för ett helt annat och lägre pris – se tex Vitex.

   
 2. Wingren Tommy

  november 12, 2009 at 6:29 e m

  Oj, oj, så den här bloggen är alltså ”tossig”, Sven? Det är att sätta sig på höga hästar det. Samma organisation som stal Dyslexias idé från 1994 och startade tidskriften Läs & Skriv 1996, som du är ansvarig utgivare för, med exakt samma koncept som Dyslexia. Våra idéer på Dyslexia kan ju inte vara så ”tossiga”, eftersom ni tillsammans med Svenska Dyslexiföreningen kopierade oss. De gav ju ut Dyslexi, också 1996, snarlikt namn som givit upphov till många förväxlingar.

  Nej, Sven, du och de styrande i Dyslexiförbundet FMLS kan måhända lura den som ej vet, men en förening som får statsbidrag, med start i regeringsbeslutet 1990-06-28(som används som kriterium på att dyslexi är klassat som handikapp, vilket det inte är) med hela 200 000 kronor, skall nog tala med mindre bokstäver. Jag har tidigare ifrågasatt att ni har en tidskrift som konkurrerar med oss, samtidigt som ni har stora statsbidrag. Det borde inte vara lagligt, men jag borde kanske undersöka om det är det och anmäla er, vilket ni har hotat med när jag påtalat det jag informerar om i början av detta inlägg.

  Om nu er egen tidskrift hade varit bra och ifrågasättande, hade jag varit ganska nöjd över att ha gett er en så fin idé. Men er tidskrift är ett annonsblad med insprängda menlösa och vetenskapligt okunniga artiklar av författare som inte har de mest basala kunskaper kring dyslexi.

  Till sist: Använd du, Sven, typiska härskarstategier med att förminska sina motståndare med pejorativa uttryck som ”tossig”, men fler och fler, hoppas jag, kommer att inse vad ni gör och vilken brist på verklig kompetens ni har inom organisationen. Och det är det som är mycket, mycket illa för alla landets dyslektiker.

  Ni har helt enkelt inte kompetens att uttala er om hjälpmedel eller ej!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: