RSS

Deckarförfattare och läsning

16 Dec

Camilla Läckberg är som bekant deckarförfattare. Hon verkar ha funderat mer och mer kring läsinlärning när hon ser hur den egna sonen erövrar läsandet och knäcker koden utan problem:

Mamma, varför står det ”Bosch” på tvättmaskinen, frågade nyligen min son när han var med mig i tvättstugan. Frågan kom därför att han fascineras av bokstäver och ord; han har nyss lärt sig läsa i skolan.

Hans fråga är säkert inte ovanlig för barn som nyss har knäckt läskoden och upptäckt glädjen i att kunna läsa. Liksom många andra barn läser han nu allt han kommer över. Barnböcker, serietidningar, mjölkpaket, vägskyltar och tvättmaskiner.”

När hon kommer till skolan reagerar hon på böckerna där:

Nyligen var jag i min sons skola och förfasades över de böcker som fanns tillhands. Redan första intrycket var trist. Böckerna var gamla, smutsiga och slitna. Inte på det sätt som man ibland charmas av på antikvariat, även om jag inte tror att alla barn delar vuxnas fascination för det. De känns helt enkelt solkiga och är inget man lyfter upp med någon större förväntan.

Dessutom blev jag, milt sagt, förbluffad över innehållet. En bok handlade om herr Johansson, som satt ensam på julafton och söp, därför att han var ensam.”

Hennes lösning:

”Tänk om vi uppmuntrade företag att ”adoptera” en skola för att se till att de fick ständig påfyllning av nya och bra böcker som utgår från barns verklighet idag. Från statens sida borde man kunna uppmuntra detta genom att t.ex. göra inköp av litteratur för barn som gåva till skolor avdragsgilla. Det skulle vara billigt för företagen och det skulle kunna ge ett stort tillskott av litteratur till skolorna till en låg kostnad för staten. Det skulle också uppmuntra fler företag, också mindre, att ta det sociala ansvar man så gärna talar om från politiskt håll.”

Men jag tror inte, Camilla Läckberg, att lösningen är så enkel för den som inte ”knäcker koden” på samma självklara sätt som alla andra och som hennes egen son.

Vid närmare eftertanke så är det nog inte heller elever med olika former av läs- och skrivsvårigheter som Läckberg tänker på utan det är sannolikt de s k normala eleverna. De med språkbekymmer lämnas alltid utanför det spännande språkriket i praktiken även om man då och då talar sig varm för den som har t ex dyslexi, men det är endast när man har fördelar av det, som den stora hjälpmedelsindustrin och olika organisationer, som t ex Dyslexiförbundet FMLS där man kan få en karriär genom att propagera för olika former av hjälpmedel utan att verka för att alla skall få tillgång till språket, vilket för mig är en mänsklig rättighet.

Läs hela Läckbergs inlägg på Newsmill: Klicka här!

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på december 16, 2009 i Läsandet

 

2 svar till “Deckarförfattare och läsning

 1. Morrica

  december 16, 2009 at 3:51 e m

  Men förslaget är inte genomdumt, bara man har vett nog att inte skilja böcker från böcker utan låta systemet täcka in böcker för dem som t ex läser med öronen och fingertopparna också. Om porten till böckernas värld kan ställas välkomnande på glänt genom att företag får ett litet skatteavdrag och en del goodwill så tycker jag vi kan bjuda på det.

   
 2. Petter

  december 21, 2009 at 4:08 e m

  Nja, jag tycker att Läckberg är fel ute. Är det inte bättre om man höjde anslagen till bokinköp eller satsa på att varje skola hade ett bra bibliotek?

  Rubriken till Läckbergs inlägg i Newsmill är förskräckande. Visst är det väl viktigt att människor huvudtaget läser men varför skulle det stå i ett motsatsförhållande till vad man läser.
  Jag anser att det är oerhört viktigt att lärarna inser sitt bildningsuppdrag och förmedlar bra litteratur och klassiker. Låter man enbart
  företagsintressen styra så befarar jag att den
  ”smala” litteraturen kommer att åsidosättas till förmån för snabbköpslitteratur, exempelvis deckare. Denna typ av litteratur är vi tillräckligt exponerade för ändå.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: