RSS

Den mest korkade synpunkten om skolan i år?

16 Dec

I samband med den nya skollagen skriver Expressen så här i dagens tidning:

”Det ska bli förbjudet att tillsvidareanställa lärare som saknar rätt examen.

Det är ett olyckligt skråtänkande. En person som har mångåriga ämnesstudier från universitetet bakom sig och har visat sig vara ypperlig i lärarrollen ska alltså inte ha en chans att få en fast tjänst. Vem tjänar på det?”(Expressen 16 december 2009)

Det tjänar eleverna på. Ledarskribenten tycker vidare att Björklunds och regeringens förslag är korkat men hans eller hennes egna ställningstaganden är så okunnigt och korkat som man någonsin kan komma i det här sammanhanget. Att det inte skulle behövas djupare kunskaper i pedagogik och metodik för läraryrket utan endast gedigna ämneskunskaper är en kränkning av lärarkåren och dess mycket svåra uppdrag.

Med Expressens resonemang skulle väldigt många yrkesgrupper inte behöva någon utbildning. Idag har ju de flesta yrken utbildning i den framtida gärningen; lokalvårdare, ordningsvakter, kockar etc etc.

Men Expressens inställning är dessvärre oerhört vanlig även inom lärarkåren där de flesta föraktar tiden på lärarhögskolan. Det är på tiden att stoltheten för det viktiga uppdraget som lärare återupprättas.

Var stolta lärare att ni gått på lärarhögskolan och läst pedagogik och annat viktigt.

Artikeln: Klicka här!

Länk till en självföraktande lärare: Klicka här!

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på december 16, 2009 i lärare, Skolan

 

3 svar till “Den mest korkade synpunkten om skolan i år?

 1. Morrica

  december 16, 2009 at 9:55 e m

  Tyvärr lämnar ju lärarhögskolan en del i övrigt att önska. Långt ifrån alla lärarna är inte helt uppdaterade, om man uttrycker sig diplomatiskt, och trenden verkar hålla i sig.

   
 2. Petter

  december 21, 2009 at 12:06 e m

  Lärare behöver ju ingen utbildning, Vem som helst kan öppna dörren till klassrummet och säga vilka sidor eleverna skall läsa. Precis samma sak är det med läkaryrket. Sätt på dig en vit rock, luta på huvudet och se förstående ut samt skriv ut de piller patienten vill ha. Så förbannat enkelt! Behövs inga fem år på läkarlinjen. Totalt bortkastade skattepengar.

  Vi kan gå vidare med nästa stora utbildningsbluff. Juristerna. 4,5-5 års studier i sådant som redan står uppskrivet i Sveriges Rikes Lag. Det är ju bara att läsa lagarna! Det behövs inga advokater, lagmän, åklagare eller affärsjurister. Upp till envar att tolka lagarna och bestämma påföljden…

  Vad ska vi (ut)bildning till? Det är ju bara att läsa. Allt står ju redan i böcker… och dessutom har vi Morrica. Vilket vapen!

   
 3. Tommy johannesson

  mars 24, 2010 at 9:56 e m

  Tror ni att man blir gammal i ett yrke om det visar sig att man inte klarar arbetet.På Samhall kanske. Har arbetat i 27 år som obehörig på mina egna meriter. Är insatt i olika pedagogiska metoder, haft fortbildning inom det som kommit under åren t ex SET, LUS och barn i behov av särskilt stöd. Men efter 27 år så har jag väl inte fattat någonting och bara bluffat mig fram och lyckats lura barn, föräldrar och skolledning.Björklund däremot är ju expert på skolan! Politiker är väl det mest obehöriga som finns, men då kan man uttala sig om vad somm helst!

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: