RSS

En logopeds kunskap om läs- och skrivsvårigheter, exempelvis Sämfors

22 Dec

Helén Sämfors, logoped, har här på bloggen invänt emot den kritik jag har uttalat emot logopeder och deras oftast minimala kunskaper om dyslexi. Trots detta anlitas logopeder för utredning och Sämfors driver en privat firma, vad jag förstår, och tjänar säkert åtskilligt på detta. Hon lär anlitas av bland annat kommuner.

Nu läser jag i Föräldraföreningen för Dyslektiska Barns (FDB) medlemstidning att Sämfors sagt så här på en föreläsning:

”-Personer med läs- och skrivsvårigheter har ofta svårt med ordmobilisering, detta att ur minnet plocka fram rätt ord”.(FDB:s Nyheter, 4/2009)

Vad i all sin da´r är detta? Det skulle betyda att den med läs- och skrivsvårigheter skulle ha mycket svårt att tala, eftersom det inte tycks finnas några ”rätta ord” i deras mentala lexikon. Att så inte är fallet vet ju de flesta, om inte alla.

Fräls oss, nu i juletid, från alla dessa kvacksalvare i dyslexi- och ”läs- och skrivsvårighetsbranschen”! Kattmodeller, okunniga logopeder, okunniga läkare, okunniga rektorer etc etc.

Läs Sämfors kommentar av ett tidigare inlägg: Klicka här!

 
4 kommentarer

Publicerat av på december 22, 2009 i Dyslexi, Logopeder

 

4 svar till “En logopeds kunskap om läs- och skrivsvårigheter, exempelvis Sämfors

 1. Helén

  januari 27, 2010 at 6:38 e m

  Tommy, du är otrolig på att misstolka det mesta. Vad ordmobiliseringssvårigheter innebär får du nog ta och läsa på om!

  Och vad menar du med att tjäna pengar, jag tjänar till min lön, precis som när jag arbetade inom landstinget, eller kommunen, inget annat. Menar du att jag ska jobba gratis? Det jag erbjuder går inte att få inom offentliga sektorn, tror du att jag sitter och gör utredningar på löpande band, har du som vanligt fel.

  Jag är så otroligt trött på dina korkade uttalanden!

  Helén

   
 2. Wingren Tommy

  januari 27, 2010 at 8:57 e m

  Inte ett(1) enda motargument, vilket talar sitt tydliga språk.

  Jag misstolkar inte. Att man skulle ha svårt att ur sitt mentala
  lexikon ta fram ord(mobilisera?) vid läsning men inte när man
  talar, kan rimligen inte stämma.

  Du köper allt som till exempel professor Mats Myrberg skriver utan
  att ha någon som helst kritisk eftertanke, dessvärre mycket vanligt
  i dyslexisammanhang. Antagligen har du tagit det ur hans skrift
  ”Dyslexi, Vad forskningen säger om dyslexi”:

  ”Bristande fonologisk ordmobilisering innebär att det tar lång tid
  för läsaren att hitta det lästa ordet och dess betydelse i sitt inre
  ordförråd.”

  Men det är en tämligen inadekvat term i detta lingvistiska sammanhang.
  Vad är det man ”uppbådar”?

  Hälsningar
  Tommy

   
 3. Helén

  januari 27, 2010 at 11:32 e m

  Nu får du läsa på igen, jag citerar absolut inte Mats Myrberg! Vi stammar ur helt olika skolor. Min kunskap bygger på helt andra källor än det, och den beskrivning du besrkiver stämmer inte med min.

  Och eftersom din syn på dyslexi inte stämmer med min, kan vi inte diskutera dyslexi. Du skriver att jag inte ger ett enda motargument, och det beror just på att du och jag talar helt olika språk, och har så olika uppfattning om detta ämne att det är lönlöst för oss att diskutera. Vi pratar förbi varandra och det ger varken eventuella läsare eller oss ett dugg.

  Mitt sista ord på din blogg.

  Helén

   
 4. Wingren Tommy

  januari 28, 2010 at 1:32 e m

  ”Nu får du läsa på igen, jag citerar absolut inte Mats Myrberg! Vi stammar ur helt olika skolor.”

  Du framstår faktiskt som föga seriös. Du skriver: ”läs på”, ”korkat”, och så vidare men kommer inte med en enda källa som belägger dina egna påståenden. Jag tror fortfarande att det är Mats Myrberg med flera liknande ”forskare” som du använder. När man enbart påstår kan man ju ljuga hur mycket som helst.

  Nej, ni ”stammar” inte ”ur helt olika skolor”. Att du och ”forskare” som Myrberg är samma andas barn kan illustreras med vilka råd du ger offentligt. I Uppdrag granskning, när du ville vara bättre än andra som sysslar med utredningar, säger du med anledning av läs- och skrivsvårigheter:

  ”Helén Sämfors menar att det slarvas med utredningarna kring barn med språksvårigheter. Hon ser även brister i undervisningen för barnen där tekniska hjälpmedel saknas. Med hjälp av dataprogram med talsynteser och andra tekniska hjälpmedel kan barnen få exakt samma kunskapsnivå som andra.

  – Många har inte möjligheter att ta igen de år de förlorat, dels av ekonomiska skäl och dels på grund av att man kan hamna utanför yrkeslivet. De dras med stora kunskapsluckor. Kunskapsluckor de inte skulle få med rätt hjälp säger hon.”(svt.se)

  Just så har man svarat sedan minst 10-15 år tillbaka och du verkar inte ha kommit mycket längre.( Om du gjort det: Varför ger du inte din ”visdom” till dem du blir anlitad av?) Och det tyder inte på att du är en unik och särskilt duktig logoped utan du tar sådant som alla säger i de här sammanhangen, Myrberg, Lundberg, Madison, Dyslexiförbundet FMLS etc etc. Varför man skall anlita dig förstår jag inte. Dyslexiförbundet FMLS är säkerligen mycket billigare och kommer med ungefär samma råd och budskap.

  Du skriver vidare:

  ”Och eftersom din syn på dyslexi inte stämmer med min, kan vi inte diskutera dyslexi. Du skriver att jag inte ger ett enda motargument, och det beror just på att du och jag talar helt olika språk, och har så olika uppfattning om detta ämne att det är lönlöst för oss att diskutera. ”

  Självklart eftersom du inte har den djupa kunskap som en sådan diskussion kräver. Att skolor, kommuner, intresseorganisationer betalar dig arvode för sådant här är en ren och skär skandal, men som sagt ytterst vanligt i dyslexisammanhang eftersom ingen kritisk diskussion existerar där.

  Ingen dyslektiker lär ha blivit hjälpt av din och dina likars verksamhet utan det ni åstadkommer är endast att ytterligare bekräfta dysfunktionen, som vi egentligen vet alltför lite om. Det gör också att människor i sin förtvivlan vänder sig till verksamheter som Kattmodellen.

  Hälsningar
  Tommy

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: