RSS

De styrande bryr sig föga om elever som råkar verkligen illa ut!

30 Dec

Nu är det faktiskt bevisat. De styrande, riksdag, regering och berörda myndigheter, bryr sig föga om elever som verkligen råkar illa ut. Sydsvenskan har nämligen gjort en granskning av 959 särskoleutredningar och konstaterar:

”Det finns elever som helt saknar papper på vilka utredningar som är gjorda. Och vad som ingår i en utredning beror på vilken kommun man tillhör. Inga myndigheter kontrollerar särskoleutredningarna. Skolverket har riktlinjer, men ingen tillsyn av hur de följs.” (SDS, den 30 december 2009)

Att i flera år behöva leva med stämpeln utvecklingsstörd om man inte är det, är en så allvarlig kränkning att jag inte ens kan greppa hur det skulle kännas. Myndigheterna tar dock skrämmande lätt på det, enligt Sydsvenskans rapportering:

”Enligt enhetschefen Karin Wahlström har Skolverket aldrig gjort någon systematisk genomgång av beslutsunderlagen för placeringar i särskola. Det finns inte heller någon kunskap om kvaliteten på själva utredningarna.

– Innehållet i medicinska och psykologiska tester är inte vårt expertområde, säger Karin Wahlström,  enhetschef på Skolverket.” (SDS, den 30 december 2009)

Kan ointresset och den bristande empatin från makthavare vara tydligare?

Som jag uttryckt på den här bloggen så många gånger förr: Så länge vi har människor på ledande poster i de här myndigheterna vilka inte har den djupa empatin som krävs när man griper in i unga människors känsliga liv, kommer vi att ha ungdomar och unga vuxna som har kränkts i sitt inre och som kommer att agera ut detta eller i värsta fall straffa sig själva.

Om detta får fortsätta fasar jag faktiskt inför framtiden eftersom jag inte tror att denna psykiska misshandel av elever kommer att upphöra. Ingen tar sitt verkliga ansvar. Det straffar sig dock alltid. Och oskyldiga får som vanligt betala.

Läs den viktiga artikeln: Klicka här!

Annonser
 
 

2 svar till “De styrande bryr sig föga om elever som råkar verkligen illa ut!

 1. Morrica

  december 30, 2009 at 12:21 e m

  Och det får ju fortsätta! Så länge kommuner, med allt vad det innebär av interna band och konflikter, lojaliteter i första hand till andra i kommunen och först någonstans i sjunde-åttonde hand till riktlinjer (till eleverna finns inte ens på kartan, om de kommer från ‘fel’ familj utan rätta kontakterna) har ansvaret för utredningar som dessa kommer det att fortsätta.

  Skrik vidare! Det är så viktigt att lysa upp dessa mörka vrår

   
 2. Kjell Stjernholm

  december 30, 2009 at 2:43 e m

  Det är svårt att se att någon annan grupp än personer som har eller tros ha ett funktionshinder skulle kunna behandlas så här lättvindigt vad gäller individers rättssäkerhet.
  Det går som en röd linje över flera politikområden. På samma sätt som vi behöver kontrollera att det finns ett tillfredsställande barnperspektiv på ett samhälles åtgärder så skulle vi behöva en motsvarande koll på ett tillfredsställande funktionshinderperspektiv.

  /Kjelle

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: