RSS

Läser vi mer eller mindre i dessa moderna tider?

04 Jan

Fann en intressant artikel i dag. Det var Dagens Nyheter som tog upp Folkpartiets påstående i Svenska Dagbladet före jul:

”–Mardrömsscenariot är att vi får en generation som inte läser böcker. I så fall tappar vi en del av vårt kollektiva minne och förmågan att fördjupa oss.”(SVD, den 30 december 2009)

I DN uttalar sig professorn i sociologi, Johan Svedjedal:

”Johan Svedjedal, professor i litteratursociologi vid Uppsala universitet, menar att det antagligen är så att vi köper hem böcker som sedan hamnar olästa i bokhyllan.

– Idag är det lätt och billigt att komma över böcker; de finns på nätet och i matvarubutiken. Detta leder sannolikt till fler köp och impulsköp. Möjligen har läsningen därmed blivit mer individualiserad – personer i ett hushåll köper fler egna böcker istället för att läsa varandras. Det eller att böckerna inte blir lästa kan förklara varför försäljningen är större än lästiden.”( DN, den 4 januari 2010)

Som vanligt får inte någon läsforskare uttala sig. Det kan ju inte vara så att lästiden blivit mindre i dag än säg för trettio-fyrtio år sedan. Utan tvärtom måste det vara. Vi läser sannolikt mer än vad någonsin någon tidigare  generation gjort.

Läsandet är så mycket mer än att läsa klassiska böcker!

Länkar till artiklarna: DN SVD.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på januari 4, 2010 i Läsandet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: