RSS

Den ”nya” IT-tekniken är möjligheter och inget hot!

07 Jan

Dagens Nyheter fortsätter att skriva om bokläsning. I dagens tidning har man följande slutkläm:

Ändå har Nylander rätt i sitt försvar för boken. Läsandet av längre analyserande och berättande texter är ovärderligt, oavsett om det sker mellan pärmar eller på en läsplatta. Det gör oss kanske inte till goda människor eller förnuftiga liberaler, men det får oss att växa, att förstå mer och gör det möjligt att förverkliga mer av den potential vi har inom oss – på gott eller ont.

Därför behövs en bokutredning som funderar hårt och djupt över vad staten kan göra för att se till att så många medborgare som möjligt har möjligheten att komma i kontakt med kvalificerad litteratur.

En mer enkel fråga handlar om den usla tillgängligheten när det gäller klassisk svensk litteratur. I många länder är klassikerna på det egna språket tillgängliga i relativt billiga pocketupplagor.

Men i Sverige är det näst intill omöjligt att enkelt hitta billighetsupplagor av Hjalmar Söderberg – om man nu ändå fått för sig att sticka ”Den allvarsamma leken” i händerna på en twittrande tonåring. Här kanske den nya tekniken är en möjlighet och inte ett hot.”( DN, 7 januari 2010)

Visst bör den nya IT-tekniken utnyttjas mycket mer än vad som görs i nuläget. Sälj intressanta klassiker i pdf-filer. Flera av dessa kan möjligen ges ut kostnadsfritt för att få upp intresset. Och det finns mer än den ”superklassiska” Hjalmar Söderberg!

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på januari 7, 2010 i Läsandet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: