RSS

Ang diffusa diagnoser och läkare som fått överstepräststatus

10 Jan

Här på bloggen har flera som kommenterat undrat vad jag menar med diffusa diagnoser när det gäller ADHD/DAMP. Jo, jag kan exempelvis hänvisa till Christopher Gillberg, som många tycks uppleva som en auktoritet på området, vars fru, Carina Gillberg(docent och överläkare i Göteborg) beskriver ADHD så här:

”Symtomen skall vara kliniskt signifikanta och orsaka någon form av funktionsnedsättning. Enligt DSM-IV (APA 1994) skall åtminstone sex av nio symtom på uppmärksamhetsstörning(ouppmärksam på detaljer/slarvfel; svårt upprätthålla uppmärksamheten; lyssnar inte vid tilltal; följer inte givna instruktioner; svårt organisera uppgifter/aktiviteter; undviker uppgifter som kräver mental uthållighet; tappar ofta bort saker; lättdistraherad;glömsk) eller sex av nio symtom på överaktivitet-impulsivitet( svårt vara stilla; lämnar ofta sin plats; springer ofta omkring; svårt leka stillsamt; går ’på högvarv/är ’på språng’; pratar överdrivet mycket; kastar ur sig svar; svårt vänta på sin tur; avbryter/inkräktar på andra) föreligga i minst sex månader för att diagnosen skall anses säkerställd.”

DAMP beskrivs likartat: ”minst fyra av de nio symtomen på uppmärksamhetstörning ( se ovan, min anm) eller fyra av de nio symtomen på hyperaktivitet-impulsivitet( se ovan, min anm) för ADHD skall vara uppfyllda.”

( Gillberg & Hellgren, Barn- och ungdomspsykiatri, 2000, s 178)

Lägg märke till hur anpassad denna symtomuppräkning är till skolsituationen. Samma elever kan ju sedan vara helt annorlunda i hemmiljön där de verkligen kan vara fokuserade och koncentrerade på sitt dataspel eller en spännande film på TV. Kanske bör vi kalla dessa ”sjukdomar” för ”psykisk skolåkomma”.

Att jämföra detta med sjukdomar som diabetes där ”kroppen bildar otillräckligt med insulin”(NE) faller på sin egen orimlighet. Eller finns det diabetiker vars kroppar producerar mer insulin hemma?

Som jag påtalat tidigare, är det farligt, tycker jag, när man har en sådan övertro på psykiatriker att de nästan kan påstå vad som helst med hänvisning till bristande funktioner i en viss miljö, en översteprästliknande status. Glöm inte vad psykiatrin har använts till i historien, t ex det gamla Sovjetunionen där kritik av staten klassades som psykisk sjukdom.

Hjärnkampen i DN, lite påminnelse om Gillbergaffären: Klicka här!

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på januari 10, 2010 i ADHD, Damp, Diagnos, Forskning, Läkare

 

3 svar till “Ang diffusa diagnoser och läkare som fått överstepräststatus

 1. Mikael

  januari 12, 2010 at 8:40 e m

  Gillberg och damp är ju en känslig affär då lol. Han är ingen favorit hos mig iallafall.

  Vet inte om jag bara upprepar mig nu, men. Adhd är en symtom grupp. Det är en reaktion på något annat. Det verkar ju många glömma bort. Dom här symtomen hos vissa är väldigt reella vad än nu folk säger. Oavsett vad akronymen heter, så är det naturliga och verkliga symtom.

  För min egen del, så anser jag att mina fåtal kvarstående symtom, som kan klassas som Adhd Symtom. beror på något helt annat än en Adhd diagnos. Orsaken är enkelt sagt Ptsd, vilket jag har bekräftat av sjukvård nu idag.

  Mitt tillstånd har lett till fysiska förändringar på cellnivå. Där stress ämnen påverkar mig på molekylär nivå. Simplelt sagt så kan man säga att jag har genförändringar, men det är en sanning med modefikation.

  Biokemiska ämnen startar en process som påverkar androgener och andra hormoner för tillväxt i celler, celldelning, cell funktion och proteinsyntes. Det här är ju väldigt fysiskt och lätt att mäta med prover, vilket är lyxigt. Det är ju svårt att påstå att jag talar osanning när jag har fysiska bevis på dessa cellförändringar.

  I Ptsd diagnosen så har man möjligheten att ta blod o cell prover som ger en ett väldigt bestämt svar, man vet om orsak och sjukdoms utveckling. Hela det patologiska dröm-kittet som man letat febrilt efter inom Adhd forskning dom sista 30åren. Men för trauma patienter så kan primärvård ta fram dom fysiska bevisen, och psykiatri får avgöra utsträckningen av dom psykosomatiska konsekvenserna. Somatiska konsekvenser är hjärtsjukdomar, cancer och autoimmuna sjukdomar (som resulterar i diabetes typ 2) om man har oflyt.

  Vissa läkare säger att Ptsd = Adhd symtom. Vilket skulle sänka hela debatten. Men ta fram ett nytt problem. Man vill ju att Adhd ska bero på något abstrakt DNA skäl, vilket man inte har 100% vetenskapliga bevis för, om ens några överhuvudtaget.

  Jag tycker det är synd att filurer som Gillberg har fått ställa till så mycket som han har gjort. Samtidigt som folk talar bra om han. Det är ju en smaksak. En mans hjälte är en annans monster.

  Andra personer som ingår i min monsterklubb är Linné och Retzius, men dom framställs som landshjältar i sverige.

  Jag håller på att försöka få fram det exakta antal diagnostiserade för Adhd som är aktuellt i Sverige. Om det är så att endast 1% av befolkningen har denna diagnos. Så är ju diagnos epidemin påhittad av någon. Som vanligt så vill ju svenska myndigheter skydda oss från sanningen för vårat eget bästa.

  Vad man än har för åsikt om allt. Så finns det en del ungar som har ett visst beteende som kan kategoriseras på ett visst sätt. Som beror på något skäl. Men frågan är ju om man vill veta hur många barn det är, och varför som dom reagerar och fungerar som dom gör, vilket garanterat inte beror på vare sig antingen ett biologiskt skäl, eller socialt skäl, eller slarviga föräldrar.

  Dysleksi är ju en deffinitionsfråga också. Min studievägledare som är fd lärare också, med dysleksi diagnos, har sin egen uppfattning, när hon tog tag i det med sina förutsättningar på sitt sätt, så gick det bättre. Och min egen vädligt ovetenskapliga uppfattning är att det är fel på språk o gramatik, och inte på personens hjärna. Men det är ju också en smaksak om man vill så.

  Det att du fokuserar på det överdrivna i barnens symtom. Vänd på det och titta på om miljön är anpassad för alla individer eller inte.

  Om rätt skulle vara rätt, så skulle specialist neurologer inom primärvård ställa abc diagnos, baserat på DNA test, fMRI arbets minne test, prover på spinalvätska och blodprover osv, som används inom abc forskning. Men det kostar för mycket ju.

  Folk verkar tro ibland att våran sjukvård är kvar på 1800talet, där somatiska tester inte existerar. Att dessa prover är abstrakta och endast möjliga inom forskning. Fler än en, har förvånats över att man kan kolla sina egna värden för alla inkluderade hormoner och signalsubstanser i adhd diagnos. Om det nu är t.ex fel på ditt dompaminerga system, så är det möjligt att testa.

  Men risken är ju att det visar sig att du är utmärkt frisk, och någon läkare har slarvat och inkluderat dig i fel patientgrupp.

  Enligt dom flesta så verkar dom tro att det är bara möjligt att mäta signalsubstans nivåer med stenålders formulär frågor, som Wais III test osv. Vilket är pinsamt okunnigt, men det är all information som kommer ut till folk, och inte är det så att man försäkrar sig att det ligger till på annat sätt ju.

  Dagens neuropsyiatriska somatiska prov består av: CT scan i passivt läge (vilket omöjlgit säger någe om ens huvud, annat än om du har en cancer tumör), ett blodprov som inte säger ett jota. Sen ett pissprov inför Concerta för att om du knarkade dom sista 3 dagarna. Det är klart att folk börjar undra. Men det är orättvist att det går ut över patienter. Där deras upplevelse av sin problematik ifrågasätts av allt och alla.

  Att det blir missförstånd mellan folk är kanske inte så konstigt. Dom flesta patienter skiter i vad det kliniska namnet är på deras situation. Om folk ifrågasätter delar av forskning osv så är ju risken att dom tar det personligt relativt stor. Sen spelar det ju ingen roll om man inte kritiserar dem, eller inte ifrågasätter deras lidande.

   
 2. Mikael

  januari 12, 2010 at 8:54 e m

  Jag lessnade på all dividering hit o dit om vad Adhd är. Så jag ”lånade” text versionen av APA’s DSM-IV. Där Adhd kommer ifrån. Adhd är en Us psykiatri som svensk psykiatri inte har att göra med, utan endast använder eftersom den är läkarvänlig i tillämpning.

  http://mirhepo.bloggagratis.se/2009/09/09/1971113-dsm-ivs-riktiga-amerikanska-beskrivning-av-adhd/

  Det finns ingenting som säger att Adhd är en NPF diagnos. Det är inbillning av folk, som vill att det är något mer än vad det är.

  En psykiatri diagnos, för psykiskt sjuka som uppvisar psykosomatiska symtom.

  Det faktum att Adhd är en förkortning för en psykiatri diagnos, varken mer el mindre. Man kan inte säga att Adhd inte finns. Om man nu inser att det är ett namn endast, för något konstuerat, precis som andra diagnoser är. Och inte ett hopkok en hel person som förklarar allt rörande denne person som figurerar i sverige och svensk massmedia.

  När man reducerar den här diagnosen till vad den verkligen är, så blir ju vissa upprörda också. Men whatever…

  Vad folk inte verka inse är att dom ifrågasätter orsaks bakgrunden till dessa reella symtom egentligen.

   
 3. p-o

  februari 8, 2010 at 12:29 e m

  Tja vem eller vad som är överstepräst i olika sammanhang kanske beror på vilken tro man har? För visst verkar det i sanningens namn vara vanligt att ifrågasätta den hjälp som barn med ADHD och ADD får, men vilka alternativ levereras egentligen av kritikerna? Är den kritiska småpåveaktigheten mera ett kardinalsymptom på att man har en rivaliserande tro i vår herres hage eller vilken identitet kan den viljans ursprung egentligen tillskrivas?

  Tittar du på till exempel mindre diffusa tekniker att diagnostisera ADHD via sensorisk feedback av typ SD-Berra, kanske det är något som faller min herre bättre på läppen?

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: