RSS

Lokala politiker vill bestämma själva, även om det strider emot lagen

02 Feb

I dagens Svenska Dagblad får vi svart på vitt att lokala politiker inte respekterar den lagstiftning vi har i landet. Det är Torkel Strandberg(FP) som vill trotsa lagen genom ett drogtesta elever:

”Skolinspektionen har nyligen sagt nej till att vi i Landskrona vill införa frivilliga drogtester i grundskolan. Vi vill hindra unga människor från att hamna i vad som ofta blir ett livslångt beroende. Såväl barnens som deras föräldrars samtycke krävs för att testen ska genomföras.” (SVD, den 2 februari 2010)

Artikeln: Klicka här!

Skolinspektionen har gjort klart att det är olagligt att drogtesta elever:

”I sitt nya beslut går Skolinspektionens grundligt igenom rättsläget och finner att den typ av drogtester som kommunen vill genomföra kräver stöd i lagen. Sådant stöd finns inte.

– Systemet med slumpvisa drogtester är olagligt. Den viktigaste orsaken är att de slumpvisa testerna med urinprovtagning utgör en integritetskänslig åtgärd. Det går inte att i det enskilda fallet säkra den enskilde elevens reella och frivilliga samtycke. Därför kan Landskrona kommun inte genomföra testerna, säger Ingegärd Hilborn, chefsjurist, Skolinspektionen.” (www.skolinspektionen.se)

Vanliga medborgare måste följa lagen annars blir det böter eller fängelse. Så tydligen icke för lokalpolitiker och skolor.  Detta problem har vi tagit upp i en intervju med Skolinspektionen i det kommande numret av Dyslexia nätupplaga, 1/2010. Läs det!

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på februari 2, 2010 i Makthavare, Skolan, Skolledning

 

Ett svar till “Lokala politiker vill bestämma själva, även om det strider emot lagen

  1. Jan-Olof Flink

    februari 2, 2010 at 5:33 e m

    Att fråga vad som är värst ingrepp i integriteten, att utsättas för ett brott eller tvingas ställa upp på ”frivilliga” drogtester för att man är i beroendeställning.

    Hela hans resonemang faller ju på att FP vill tillåta något som idag anses vara ett brott. http://futuriteter.blogg.se/2010/february/axelmakterna.html

     

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: