RSS

Kommunernas kortsiktiga tänkande krossar barn och ungdomar

22 Feb

Jag vet inte hur många gånger jag har kritiserat kommunerna här på bloggen för att inte skydda utsatta barn och ungdomar. Barn och ungdomar vars föräldrar av någon anledning inte orkar, ekonomiskt eller psykiskt, men även dem som haft föräldrar som ställt upp för dem och kämpat med ”näbbar och klor”. Det har gällt hemlösa barn, felplacerade barn, barn som inte fått rätt stöd i skolan etc etc.

Nu kan vi lägga till ännu en kränkning av utsatta barn och ungdomar. På Dagens Nyheters debattsida skriver idag Skolinspektionen efter en granskning de gjort när det gäller skolgång för barn och ungdomar som placerats på HVB-hem(Hem för vård eller boende), att kommunerna mer eller mindre struntar i den här gruppens skolgång. Kommunerna tar helt enkelt inte sitt ansvar:

Vi har funnit att de skolansvariga i elevernas hemkommuner ofta är passiva när det gäller att säkerställa elevernas rätt till utbildning. Det är många gånger bara socialtjänsten i kommunen och inte skolansvariga som är aktiva.( Dagens Nyheter, måndagen den 22 februari 2010)

Skolinspektionen poängterar också de allvarliga i den här situationen:

Hur det går i skolan har starka samband med hur det går senare i livet för dessa barn. Generellt sett kan man säga att de som misslyckas i skolan har mycket stora risker för framtida problem, exempelvis psykisk ohälsa, kriminalitet, missbruk, tonårsföräldraskap och försörjningssvårigheter. Det finns alltså stor anledning för dem som ansvar för barnens skolgång att på alla sätt stödja barnen till bra resultat.” ( Dagens Nyheter, måndagen den 22 februari 2010)

Om de har unga människorna inte råkar illa ut senare i livet och öser sitt hat över det samhälle som behandlat dem så här illa, är det ett mindre mirakel. Kommunerna kan däremot aldrig ta åt sig äran för ett sådant eventuellt mirakel.

De flesta kommuner i Sverige borde omedelbart ta åt sig av kritiken som Skolinspektionen framför och åtgärda det blixtsnabbt. För mig är det nämligen mer eller mindre kriminellt att behandla unga människor på det här nonchalanta sättet. Och olaglig verksamhet kan tydligen endast politiker och kommunala tjänstemän ägna sig åt utan att bli lagförda.

Artikeln: Klicka här!

Artikel i SVD: Klicka här!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på februari 22, 2010 i Makthavare, Skolan, Vår hotfulla samtid

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: