RSS

De mest utsatta och oskyddade blir alltmer glömda och fattiga

01 Mar

Idag har Anna-Lena Krook och Eva Nordin Olson skrivit ett oerhört viktigt debattinlägg på Svenska Dagbladets Brännpunkt. Krook är förbundsordförande för Riksförbundet för barn och unga med utvecklingsstörning och Olson leder Autism- och Aspergerförbundet. De skriver:

”[A]nders har en inkomst på 6256 kronor i månaden och en hyra på drygt 7000. Han går alltså back ungefär 800 kronor varje månad. Liksom många andra personer med omfattande funktionsnedsättning får han ett bidrag från sina föräldrar på några tusenlappar varje månad. När dagen kommer då de inte längre finns eller har råd att skjuta till pengar är han hänvisad till försörjningsstöd, socialbidrag, från kommunen.

Anders är långt ifrån ensam. Han delar sin livssituation med många andra personer med utvecklingsstörning och/eller autism. Inkomstklyftorna ökar och Anders blir allt fattigare. Flera statliga utredningar har påpekat att detta inte är acceptabelt. Nu är det hög tid att regeringen agerar.” ( Svenska Dagbladet, den 1 mars 2010)

Som vanligt är det kommunerna som inte tar sitt ansvar och som på alla sätt försöker spara in penningar och till och med tjäna pengar på även de mest utsatta och oskyddade, som personer med olika former av utvecklingstörning:

”Förklaringen till den uppkomna situationen är flera: dels har många kommuner under flera år försökt och lyckats att hitta kryphål i Lagen om särskilt stöd, LSS, som gör att de kan ta ut höga hyror av denna grupp” ( Svenska Dagbladet, den 1 mars 2010)

När skall riksdagen och regeringen förstå att kommunerna måste ha mycket strängare tyglar? I flera kommuner tycks det inte finnas vare sig medkänsla eller ens en strävan att värna och skydda de mest utsatta. Tvärtom, man drar sig inte ens för att tjäna pengar på dem. Horribelt!

Läs denna viktiga artikel: Klicka här!

Och det här beteendet från kommunernas sida gäller också personer som har s k dolda funktionshinder, dyslektiker, barn och ungdomar med ADHD etc etc.

Annonser
 

Etiketter: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: