RSS

Viktig synpunkt i DN idag. Skolan behöver ett reellt ledarskap

01 Apr

Det är första april idag, men jag tror inte att ledarkommentaren i dagens DN är ett skämt. Det handlar om den omdebatterade frågan om rektorernas rätt att styra lärarnas arbetstid.  SKL, Sverige Kommuner och landsting, vill som bekant att rektorerna skall kunna styra mer och anpassa lärartiderna till skolverksamheten. I samband med det gör DN följande kommentar:

Det som hindrar rektorer från att utöva ett aktivt pedagogiskt ledarskap är inte främst lärarnas arbetstidsavtal utan mängden av administrativa krav som redan tynger skolledarna. Många hoppar av för att rollen som chef med budgetansvar är så krävande att de inte klarar att utöva ett aktivt pedagogiskt ledarskap. […]

Visst är ledarskapet en ödesfråga för skolan. Men vägen till framgång går inte via en bitter maktkamp om lärarnas formella arbetstid. Det viktiga är att skapa förutsättningar för rektorerna att ägna mer tid åt att stödja lärarna i deras ledarskap. För ytterst är det bara välförberedda, engagerade lärare som kan höja nivån på utbildningen.” ( DN, den 1 april 2010)

Precis, det är ett reellt pedagogiskt ledarskap som krävs. Detta ledarskap bör dock vara professionellt från förvaltning till lärare i ledande ställning.

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på april 1, 2010 i lärare, Makthavare, Skolan, Skolledning

 

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: