RSS

Kan dyslektiker läsa?

26 Apr

I Uppsalademokraten läser jag om en kille som förlorat sin sjukförsäkring. Han skadade sig för 14 år sedan. Det är de nya försäkringsreglerna som gör att han nu måste som det heter ”ställa sig till arbetsmarknadens förfogande”. Det som gör det extra komplicerat, enligt artikelförfattaren, är att den här killen inte kan läsa p g a grav dyslexi. Så här beskrivs det:

”Möjligen hade Roger kunnat arbeta med kontorsuppgifter, även om det är tveksamt med tanke på värken. Men det kräver en utbildningsnivå som han inte har. Eftersom han har svår dyslexi har han aldrig lärt sig att läsa, än mindre tillägnat sig några datorkunskaper.

Så länge han var frisk besvärade det honom inte – han klarade sig ändå, säger han.” ( Uppsalademokraten, den 25 april 2010)

För att i nästa stycke skriva:

”Men när han nu ändå skulle prövas mot arbetsmarknaden nämnde han för en av arbetsförmedlingens handläggare att han skulle vilja lära sig läsa ordentligt”

Ja, hur var det nu? Kan den här mannen läsa eller inte? Om han inte kan läsa är det inte dyslexi utan då är han analfabet, d v s inte läs- och skrivkunnig. Men det verkar som om han har en sämre läsförmåga än normalläsaren. Varför skriver man då att han ”aldrig lärt sig läsa”? Vad menar man egentligen?

Detta ser man väldigt ofta att journalister är väldigt slarviga när det skriver om dyslexi. Det är illa eftersom det sprider fördomar om dyslektiker helt i onödan.

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på april 26, 2010 i Diagnos, Dyslexi

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: