RSS

Skolor eller de lokaler de använder bränns ner igen och igen. Varför?

10 Jun

Nyligen har en en idrottshall som används av Norrevångsskolan i Eslöv bränts ner och ett annex på Rinkebyskolan i Stockholm. Integrationsminister Nyamko Sabuni skriver om detta på Newsmill:

Är dessa våldshandlingar ett sätt att tala om att man vill bli sedd? Kanske så! Men då kräver jag att dessa unga lär sig att kommunicera på samma sätt som majoriteten unga gör. För det är svårt att lyssna på ett liten grupp unga män som förstör, snarare än alla de lärare, fritidsledare, företagare och andra resurser i det civila samhället som gör oerhörda insatser.

När det gäller integrationspolitiken så finns det självklart utmaningar. Utanförskapet har vuxit sig stort de senaste årtiondena genom en passiviserande och verklighetsfrånvänd politik. Men att sätta eld på en framgångsrik skola och attackera räddningstjänst är inte en legitim protest – det är en brottslig handling.

Vi har påbörjat arbetet för att komma till rätta med integrationsutmaningarna – att nyanlända snabbt ska etableras på arbetsmarknaden, att färre unga slås ut ur skolan, att öka närvaron av poliser i alla stadsdelar m.m. Men integration är ingen quick fix. Under tiden är det viktigt att stödja de goda lokala krafterna.

Föräldrar måste ta ansvar för sina barn – i vissa fall krävs det ett särskilt stöd till föräldrarna. Skolan måste tidigt upptäcka elever som riskerar att få problem och erbjuda extra hjälp. Det är viktigt med ett starkt civilt samhälle, som genom historien spelat en nyckelroll för demokratin i Sverige. Jag vill att det civila samhällets organisationer får en större roll i integrationspolitiken.” (Newsmill den 10 juni 2010)(Ursäkta Newsmill för det långa citatet)

Jag tycker ändå inte att regering och riksdag ser de verkliga problemen i dagens skolverksamhet. Det är inte endast s k  utanförskap. Verkligheten, vilket alla som arbetat inom skolan vet, är att det finns allvarliga ledningsproblem i skolan. Den enskilde läraren kan arbeta aldrig så mycket, men denne har inget som helst inflytande över vad skolledning och förvaltningsledning gör. Detta är ej heller något nytt. Det har man pekat på i väldigt många år som ett huvudproblem och en möjlig djuporsak till det enorma hatet emot skolan som finns idag.

Så regering och riksdag: Gör något radikalt och sluta blunda för de verkliga problemen med skolverksamheten i Sverige idag!

(Foto: Pawel Flato)

Artiklar om bränderna: Rinkeby Eslöv.

Artikeln på debattforumet Newsmill: Klicka här!

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: