RSS

Kämpande elever med dysfunktioner är alltid hjältar!

14 Jun

Professorn i specialpedagogik Iréne Johansson utnämner i Säffle-tidningen en grabb med Downs syndrom till hjälte. Varför? Jo, den här killen, Filip, har trots sin dysfunktion klarat den ordinarie grundskolan. Tidningen berättar:

”[Iréne Johansson] träffade Filip Larsson redan som liten och gläds med både Filip och familjen åt hans fina resultat.

– För mig är Filip en nutida hjälte. Han och familjen har trotsat oddsen och kämpat tillsammans, det är oerhört roligt. Filip är en banbrytare i sin kommun.”

(Säffle-tidning den 14 juni 2010)

Johansson säger detta om den svenska grundskolan och hennes kritik är hård:

”Kunskapen saknas inom grundskolan för ett ge dem rätt möjligheter. Fokus ligger ofta på betygen och inte den kunskap som eleverna får. Man måste kunna anpassa skolgången utifrån olika behov, vilket inte är självklart inom den svenska skolan.

Vilka är de största svårigheterna?

– Jag kan sammanfatta dem i ett enda ord: fördomar. Det låter kanske hårt, men det är sant. Många har inte varit i personlig kontakt med individer som har Downs syndrom.

– Sverige är av tradition ett institutionssamhälle, där man tidigare inte arbetat för att integrera funktionshindrade i skolan.” (Säffle-tidning den 14 juni 2010)

Det är ju så att individen måste kämpa till det yttersta i den svenska skolan. Därtill måste eleven ha en stöttande familj utan alltför många andra problem. Det svenska samhället missar massor på att vägra integrera alla medborgare och därmed ta tillvara det unika hos oss alla! Och alla med dysfunktioner som trotsar detta är alla mina hjältar!

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: