RSS

Skolan blir nog en stor fråga i valstriden. Vad betyder det?

21 Jun

I dag är det tänkt att den nya skollagen skall beslutas i riksdagen. I samband med det skriver moderaternas talesman i skolfrågor på SvD:s Brännpunkt:

”Alliansen har sedan friskolereformens införande försvarat valfriheten och mångfalden inom skolan tillsammans med miljöpartiet. Vi fem partier tror att skolan blir bättre om elever och föräldrar genom aktiva val själva har makten att bestämma skola. Vänsterpartiet är däremot helt emot elevernas och föräldrarnas rätt att välja skola. Hur vänsterpartiernas gemensamma politik för valfrihet och mångfald kommer att se ut är högst oklart.

Om läraren anser att det behövs läxor för att eleverna ska nå kunskapsmålen bör den självklart ha möjlighet att ge läxor. Alliansen delar den uppfattningen med Socialdemokraterna. Vänsterpartiet vill däremot helt förbjuda läxor, någon gemensam politik om läxor har vänsterpartierna inte presenterat.(Svenska Dagbladet den 21 juni 2010)

Det är tydligt att ett av slagträna i valet kommer att bli skolan, som så många gånger förr. Men vad betyder det? Kommer det att gynna skolan på något positivt sätt? Nej, och åter nej, det har det aldrig gjort. Denna oenighet om något så viktigt som skolan resulterar endast i en mängd reformer som ger skolverksamheten den otrygghet och bristande kontinuitet som varit en realitet i väldigt många år. Men experter på skolans historia säger t o m att det alltid varit så, men det känns i varje fall som det blivit värre.

Det allra bästa hade varit om politikerna grävde ner stridsyxorna när det gäller skolan före valet och kom överens. Ett önsketänkande som emellertid säkert är otänkbart när partierna kan vinna fördelar på kort sikt, något långsiktigt tänkande har ju aldrig varit den svenska politikens melodi. Ej heller att vara i medborgarnas tjänst som de borde vara.

Artikeln: Klicka här!

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på juni 21, 2010 i Makthavare, Skolan, Utbildning

 

4 svar till “Skolan blir nog en stor fråga i valstriden. Vad betyder det?

 1. Tmt

  juni 21, 2010 at 10:09 f m

  Man vill gärna tro att det finns en vetenskap som heter pedagogik som får styra skolarbetet mot ett bästa lärande och en bästa utveckling av eleverna.
  Givetvis måste politiken vara med men de bör definiera skolans mål i allmänna termer. Hur man kommer dit bör vara en lärarprofesssionell fråga, att hitta vägarna dit bör vara en fråga för pedagogiken och för lärarna.
  Det är i många avseenden märkligt att detaljfrågor i lärandet kan göras till en partifråga i politiken – mer än till en fråga kring forskningsrön.

  Skolan angår väldigt många och väldigt många i aktiv ålder, det angår familjerna, det angår föräldrar, far- och morföräldrar, vänner och bekanta till barnfamiljer: Vill man göra sig en plats i politiken och i debatten är skolan inget dåligt område, inte i den meningen att den har en bred intressekrets.

  Artikelns innehåll pekar, tycker jag, i hög grad på den politiska populism vi ofta ser, löpsedelspolitiken, lösnummerpolitiken, väljarbaramoterpolitiken. Mer så än att den diskuterar skolans, elevernas och lärarnas vardag eller en ärlig ambition att uppnå goda studieresultat.

  /Tmt

   
 2. Mia_B

  juni 21, 2010 at 11:28 f m

  Jag håller till fullo med er!
  Verkligen trist att de bara försöker plocka röster på detta låga sätt. Har alliansen lyckats bättre? Jag skulle önska det, men jag är grymt besviken på en del saker in nya skollagen som kanske kommer röstas igenom imorgon (debatteras troligen idag).

  Följande gillar inte jag:

  1. Regeringens förslag till ny skollag har så många brister att det inte borde ha lämnats över i nuvarande skick. Det anser Lagrådet, som också varnar för att förslaget kan strida mot grundlagen. (http://www.dn.se/nyheter/sverige/lagradet-sagar-nya-skollagen-1.1054248)

  2. Man vill i princip förbjuda hemundervisning trots att all tillgänglig internationell forskning visar att hemundervisade barn klarar sig bättre kunskapsmässigt och lika bra eller bättre (lite olika i olika undersökningar) socialt sett. Mindre valfrihet med andra ord.

  3. Elever med funktionsnedsättning är många gånger i behov av särskilt stöd i undervisningen. Den nya skollagen anger att sådant stöd endast måste ges upp till nivån ”godkänd” – en oacceptabel försämring av skollagen.
  Detta innebär till exempel att för en elev med funktionsnedsättning kan specialpedagogiskt stöd dras in så fort man når godkänd nivå. Sedan måste eleven ånyo gravt misslyckas för att stödet åter skall sättas in.

  4. Förslagen till ny skollag och ny lärarutbildning innehåller tvingande delar som hotar waldorfpedagogikens existens och framtid i Sverige. Skolverket har kontinuerligt granskat utbildningen och alltid funnit att waldorfskolan lever upp till deras krav. Elever som genomgått waldorfskola går vidare till akademiska utbildningar i minst lika stor utsträckning som andra elever. Waldorfelever klarar sig också lika bra och bättre än genomsnittet i nationella proven i nionde klass – waldorfskolan är alltså ett fullgott alternativ till en kommunal skola.

  5. Ett annat av förslagen är att man inte längre ska kunna läsa upp sina gymnasiebetyg på Komvux utan istället tvingas till att studera ett extra år.

  6. Förskolan blir en egen skolform! (Steget mot en obligatorisk förskola?)

  7.Förslaget till ny skollag är i vissa delar för detaljreglerat och borde i högre utsträckning fokuseras på de mål som ska nås, inte vägen dit.

  8. De kriterier som föreslås för att godkänna nya ansökningar är inte acceptabla. Etablering av en bra friskola, som ger ett gott alternativ för eleverna och som förbättrar skolväsendet i kommunen ifråga, kan stoppas av det enda skälet att skolan är så bra att den riskerar skapa konkurrensproblem för kommunala skolor.

   
 3. Wingren Tommy

  juni 21, 2010 at 11:42 f m

  Mycket, mycket bra kommentar Mia. Du ger många argument som ifrågasätter skolpolitiken i Sverige. Och det gäller väl båda politiska blocken, eller hur Mia?

   
 4. Mia_B

  juni 21, 2010 at 11:55 f m

  Ja, jag har ingen aning om hur jag ska rösta längre…

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: