RSS

”Lärarbetyg”: Vi fick nog rätt, men vad hjälper det?

26 Jun

Ilmar Reepalu(S) Fotograf:© Pierre Mens/Press Promotion AB

När Ilmar Reepalu(S), kommunstyrelsens ordförande här i Malmö, hade blivit så imponerad av TV-serien klass 9A att han genast ordnade så att skolelever kunde sätta betyg på sina lärare, var bland annat jag ytterst kritisk. Det var ett otroligt hafsverk. Nu verkar det som om vi kritiker fått rätt. Så här rapporterar DN från TT/Sydsvenskan:

”Men vid den första utvärderingen har det visat sig att eleverna har svårt att överhuvudtaget förstå frågorna de ska svara på, skriver Sydsvenskan.

Alla elever får samma frågor, sjuåringar får ta ställning till samma enkätfrågor som 15-åringar.” ( Dagens Nyheter, 25 juni 2010)

Frågan är dock om detta nederlag hjälper. Det vill säga att det resulterar i att makthavarna förstår att skolverksamheten inte alltid fungerar som den skall, men att det aldrig kan åstadkommas förändringar med någon quick-fix-metod. Det behövs istället en mycket noggrann analys av hela skolverksamheten och sedan med hjälp av den pedagogiska vetenskap som ändå finns göra förändringar, så att elever lär sig vad de skall i skolan och att de verkligen trivs med skolarbetet. Men jag är dessvärre mycket pessimistisk att detta någonsin skall kunna bli skolverklighet i min levnadstid. Hoppas jag har fel!

Artiklarna: DN Sydsvenskan

Annonser
 
1 kommentar

Publicerat av på juni 26, 2010 i Makthavare, Skolan, Skolledning

 

Ett svar till “”Lärarbetyg”: Vi fick nog rätt, men vad hjälper det?

 1. Tmt

  juli 2, 2010 at 12:06 e m

  Ok om elever tycker till om sina lärare. Kanske bör det ändå sättas i ett bra sammanhang.
  Det är inte rätt att säga att en arbetsrelation i varje ögonblick är bra för att de inblandade gillar varandra. Möte är dualism och ungdomarna ska frigöra sig från barndom och vuxenvärld, där lärarna ibland har en inte oväsentlig roll. Ett hårt och gott arbete med ett du och ett jag, ett möte innehåller mycket av gränser mellan personer, revir. Jag förstår egentligen inte varför en lärare, sedd mitt i denna process, av elev skulle bedömas som skicklig eller någon man gillar; speciellt för och av lite äldre elever.
  /Tmt

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: