RSS

Biologi fundamentet, men är det allt i bokstavsdjungeln som t ex ADHD?

30 Sep

Den biologiska forskningen och dess inverkan på all möjlig annan forskning är slående idag. Att det alltid finns en komponent biologi all mänsklig verksamhet är väl inte så kontroversiellt utan något nästan alla är medvetna om, vid närmare eftertanke.

Det som däremot är alarmerande är när biologisk forskning tar monopol på vetandet. Vi människor, ja, förmodligen alla varelser är så mycket mer än enbart fysisk biologi. Idag publicerades två artiklar som just har ett sådant, i varje fall implicit, anspråk.

Först skolläkaren och universitetslektorn Josef Milerad:

”1970-talets förenklade syn på sociala faktorer som förklaringsmodell är starkt förankrad i skolans värld. Det gör att skolhälsovården kan ha svårt att satsa på utredningar om dess kommunala chefer anser att neuropsykiatriska diagnoser snarare stig- matiserar än hjälper eleverna.” ( Svenska Dagbladet 30 september 2010)

Ett mantra som vi har hört till leda, tycker jag. Dock har man aldrig några referenser till vilka forskare man avser. Precis som idag, så hade man förmodligen forskare även då som hänvisade uteslutande till den biologiska faktorn.

Sedan ett forskarrön:

”Forskaren Anita Thapar vid universitetet i Cardiff har tillsammans med sina kolleger undersökt arvsmassan hos nästan 370 brittiska barn med adhd i åldrarna 5–17 år och jämfört med över 1 000 personer utan diagnos.

De intresserade sig särskilt för flera gener, som styr den tidiga utvecklingen av hjärnan.

Forskarna fann att små delar av generna hade fallit bort, eller hakat upp sig, hos barnen med adhd. Detta var dubbelt så vanligt hos barn med adhd jämfört med dem utan diagnos.

Forskarna fick identiska resultat när de gjorde samma studie på Island hos drygt 800 barn med adhd och 35 200 utan diagnos.

De avvikande generna fanns bland annat vid kromosom 16, som tidigare har kopplats samman med både autism och schizofreni.” ( Dagens Nyheter 30 september 2010)

Frågan man ställer sig genast är: Fanns det inte individer med dessa gener som klarat sig utan ADHD-bekymmer? Det verkar så, men varför får då inte alla problem?

Artiklarna: Skolor hinder för tidig utredning Forskare: adhd har genetiska orsaker

Annonser
 
11 kommentarer

Publicerat av på september 30, 2010 i ADHD, Damp, Diagnos, dyskalkyli, Dyslexi, Forskning

 

11 svar till “Biologi fundamentet, men är det allt i bokstavsdjungeln som t ex ADHD?

 1. Niklas

  september 30, 2010 at 8:54 f m

  Du skriver att:

  ”Det som däremot är alarmerande är när biologisk forskning tar monopol på vetandet. ”

  Jag kan inte se att vi ens är i närheten av något sådant och ingen av de två artiklarna du tar upp gör sådana anspråk.

   
 2. Wingren Tommy

  oktober 1, 2010 at 8:52 f m

  Niklas!
  Menar du att annan forskning än den naturvetenskapliga har samma höga status som biologin i skolläkarens artikel? Är hänvisningen till 70-talets forskning framställt på ett positivt sätt, tycker du?

  Människan är så mycket mer än endast biologi!

   
 3. Niklas

  oktober 2, 2010 at 5:09 f m

  På vilket sätt har dina två frågor något med ditt uttalande om ”Det som däremot är alarmerande är när biologisk forskning tar monopol på vetandet.” att göra?

  Jag menar helt enelt att du läser in dina egna födomar i artiklarna.

   
 4. Wingren Tommy

  oktober 2, 2010 at 7:14 f m

  Märklig kommentar, Niklas. Kanske vill du med den undvika en mer intressant diskussion. Synd.

   
 5. Niklas

  oktober 2, 2010 at 8:11 f m

  Jag vill inte undvika en debatt, men du drar alldeles för långtgående slutsatser.

  Först av allt uttalar sig inte skolläkaren om olika forskningsområdens status. Även om han gjort det följer inte att du kan använda artikeln som ett stöd för testen att ”biologisk forskning tar monopol på vetandet”.

  Likaså är graden av positiv/negativ framställning av 70-talsforskningen inget stöd för påståendet att ”biologisk forskning tar monopol på vetandet”.

   
 6. Wingren Tommy

  oktober 2, 2010 at 10:48 f m

  Håller inte med dig. Jag tycker du har fel. Det här naturvetenskapliga mantrat, vilket ständigt upprepas, kan omöjligt tolkas som du vill att det skall tolkas:

  ” 1970-talets förenklade syn på sociala faktorer som förklaringsmodell är starkt förankrad i skolans värld.”

   
 7. Niklas

  oktober 2, 2010 at 2:22 e m

  Jag har inte tolkat citatet. Det är du som gjort det.

   
 8. Wingren Tommy

  oktober 2, 2010 at 2:52 e m

  Niklas du skriver ovan: ”Jag kan inte se att vi ens är i närheten av något sådant och ingen av de två artiklarna du tar upp gör sådana anspråk.”

   
 9. Niklas

  oktober 2, 2010 at 3:25 e m

  Precis. Jag har inte gjort en specifik tolkning av artiklarna. Det jag gjort är att invända mot din tolkning av artiklarna. Var i dessa står något anspråk på att ”biologisk forskning tar monopol på vetandet.”.

  I citatet ”1970-talets förenklade syn på sociala faktorer som förklaringsmodell är starkt förankrad i skolans värld.” finns inget stöd för en sådan tolkning. Av detta följer inte att biologisk forskning skall ha monopol på vetandet.

   
 10. Wingren Tommy

  oktober 3, 2010 at 7:01 f m

  Snacka om att tolka! Du slingrar dig som en orm och vägrar förstå vad jag avsåg med mitt ursprungliga inlägg och framstår som föga seriös i mina ögon.

  Det gör att vår diskussion avslutas med denna kommentar och du skall ändå ha tack för vårt lilla meningsutbyte

   
 11. Lasse

  oktober 4, 2010 at 9:01 e m

  ”Frågan man ställer sig genast är: Fanns det inte individer med dessa gener som klarat sig utan ADHD-bekymmer? Det verkar så, men varför får då inte alla problem?”

  Det kallas penetrans, att man har en specifik genuppsättning betyder inte att man måste få den eventuella sjukdomen som är kopplad till genupsättningen.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Penetrans
  http://en.wikipedia.org/wiki/Penetrance

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: