RSS

Sämfors fortsätter göra reklam för sin verksamhet under täckmantel

04 Dec

Jag har på den här bloggen kritiserat logopeden Helene Sämfors för att inte vara ordentligt insatt i dyslexiproblematiken när hon blandar ihop språkstörda med dyslektiker, efter att jag läst om ett föredrag där hon menade att dyslektiker hade bekymmer med den s k ordmobiliseringen, vilket främst språkstörda kan ha problem med( logopeder är ju framför allt experter på dysfunktioner som specifik språkstörning, SLI).

Sämfors har också en privat verksamhet och då gäller det att få in penningar och inget annat. Men Sämfors framställer sig i media som om det skulle vara så att om logopeder tidigt kom in så skulle alla misstag vara bortblåsta. Så här skriver hon nämligen i en debattartikel, Trelleborgs Allehanda, med anledning av att elever felaktigt blivit placerade i särskola:

”De allra flesta fall av felplaceringar handlar om språkliga svårigheter, språkstörning och/eller dyslexi. Riskerna för detta kan vi logopeder upptäcka mycket tidigt, men vi kommer oftast in i utredningar kring elever allra sist, det vill säga efter pedagogisk, psykologisk och social utredning, och ofta inte alls.
Vi borde vara först, eftersom vi kan se riskerna redan under småbarnsåldern och kan ge förslag på åtgärder. Men så fort barn med språkstörning börjar skolan försvinner professionell hjälp,” ( Trelleborgs Allehanda, 4 december 2010)

Vidare skriver hon:

”Efter många års arbete ute i skolan förfasas jag fortfarande över hur de här eleverna har det. Det finns bara en yrkeskår som är experter på språkliga svårigheter, logopeder, men trots det lyser vi med vår frånvaro på de allra flesta skolor i landet. Dessutom, allra värst, vi finns inte med i de utredningar som görs. Hur är detta möjligt?” ( Trelleborgs Allehanda, 4 december 2010)

Så länge som logopeder inte specialiserar sig på en dysfunktion och följer med forskningen kring den, vilket andra liknande yrkeskårer gör, menar jag absolut att denna yrkeskår skall hållas borta från skolan. De kan göra mer skada än nytt, menar nämligen jag.

Artikeln: Klicka här!

 
13 kommentarer

Publicerat av på december 4, 2010 i Diagnos, Dyslexi, Logopeder

 

13 svar till “Sämfors fortsätter göra reklam för sin verksamhet under täckmantel

 1. Maria

  december 9, 2010 at 1:25 e m

  ”/…/ menar jag absolut att denna yrkeskår skall hållas borta från skolan. De kan göra mer skada än nytt, menar nämligen jag.”

  När jag läser ovanstående blir jag nyfiken på hur du tänker. Logopeder fyller en mycket viktig funktion i skolan. Det finns många barn med stora svårigheter vad gäller allt ifrån språkförståelse och fonologi till att över huvudtaget kunna kommunicera. En del behöver alternativa kommunikationssätt, andra behöver få individuell träning av olika slag. För att kunna stötta dessa barn på bästa sätt behöver även omgivningen få stöd. Pedagoger och assistenter behöver handledning i hur tal- och språkträningen ska läggas upp, och vilken yrkesgrupp passar bättre för den uppgiften än logopeder?
  Att säga att logopeder som yrkeskår bör hållas borta från skolan är ett rakt igenom obegripligt uttalande, för att inte säga rent olämpligt.

   
 2. Colaflaskan

  december 13, 2010 at 4:41 e m

  Tommy Wingren avslöjar sin bristande kunskap visavi logopeder. Svara gärna på Marias fråga, hon slår huvudet på spiken!

   
 3. Wingren Tommy

  december 13, 2010 at 7:57 e m

  Maria!
  Du skriver: ”En del behöver alternativa kommunikationssätt, andra behöver få individuell träning av olika slag. ”

  Och det behövs logopeder för den första ”insikten”, som numera är allmänkunskap? Den andra betyder att de behöver träning hela livet, vilket ju är utmärkt för den som utför träningen eftersom den sannolikt får betalt.

  Jag är nyfiken på en sak när det gäller dig: Har du själv någon nära anhörig som fått en diagnos av en logoped och sedan en behandling där den individen sedan klarat sig alldeles utmärkt i samhället, precis som oss alla andra?

  Jag kan annars upplysa dig om att det är många, många som har mycket negativa erfarenheter av dessa ”experter” och vänder sig i ren desperation till gycklare som Kattmodellen.

  Problemet är nämligen att föräldrar och nära anhöriga får ta alla konsekvenserna av vad en logoped gör, vilken tror sig vara insatt i alla språkliga dysfunktioner, men självklart inte kan vara det. Därför kräver jag att logopeder koncentrerar sig på en eller två dysfunktioner. Men det ger möjligen inte lika många penningar i börsen.

  Colaflaskan!
  Vilken kompetens har du att uttala dig i det här?

   
 4. Maria

  december 16, 2010 at 11:02 f m

  Hej igen,

  Jag upplever att du inte är tillräckligt insatt i hur logopeder arbetar och med vad logopeder arbetar. Eller så missförstår vi varandra.

  Menar du att kunskap om alternativa kommunikationssätt såsom samtalsapparater, teckenkommunikation, grafisk kommunikation m.m. är allmän kunskap som ”vem som helst” kan och bör handleda kring?

  Vidare skriver du att med individuell träning menas träning som ska bedrivas hela livet, och så förhåller det sig definitivt inte. Logopeder arbetar både med ”lättare” fonologiska språkstörningar och mer komplicerade svårigheter med t.ex. språkförståelse. Just fonologisk språkstörning är en vanlig diagnos och ofta går det mycket bra att komma till rätta med dessa svårigheter. Det kan innebära behandling hos logoped under en period av några månader, och sen kan behandlingen ofta avslutas. Med gott resultat. Detta har jag nära erfarenhet av. Dock finns det givetvis svårigheter som kräver mer omfattande insatser.

  Jag förstår inte varför du har fått för dig att alla logopeder tror sig vara fullkomliga experter på samtliga (!) svårigheter som kan föreligga när det gäller tal och språk? Många logopeder ÄR specialiserade på en eller ett par grupper av svårigheter, t.ex. stamning eller oralmotoriska svårigheter. Andra arbetar med ett bredare spektrum. Det finns variation inom logopedyrket precis som inom alla andra yrken.

   
 5. Wingren Tommy

  december 18, 2010 at 3:23 e m

  Som sagt, jag upprepar min viktiga fråga till dig Maria: ”Har du själv någon nära anhörig som fått en diagnos av en logoped och sedan en behandling där den individen sedan klarat sig alldeles utmärkt i samhället, precis som oss alla andra?”.

   
 6. Maria

  december 22, 2010 at 9:15 e m

  Jag tycker det är anmärkningsvärt att du anser att eventuella logopediska diagnoser hos mina anhöriga är den viktigaste frågan i det här sammanhanget. Som jag skrev i tidigare kommentar har jag själv nära erfarenhet av både logopedisk diagnos och behandling, ytterligare detaljer är varken relevanta eller hemmahörande i denna diskussion. Jag ser hellre att du bemöter frågorna jag ställde i min senaste kommentar.

   
 7. Wingren Tommy

  december 23, 2010 at 7:30 f m

  Precis vad jag misstänkte. Det är den officiella versionen som gäller för dig och hur det går för den som är föremål för verksamheten, d v s dyslektikern i det här fallet, är irrelevant i sammanhanget. Men det är ytterst, ytterst relevant för mig.

  Sedan konstaterar jag att du delvis ger mig rätt ovan, vilket jag tackar dig för. Logopeder, psykologer och läkare som ställer diagnos måste vara specialister just på den dysfunktionen och inte diversehandlare som många gånger är fallet idag.

  Därmed är diskussionen med dig avslutad för min del. Jag tackar för dina synpunkter. Det är viktigt att alla åsikter och tankar kommer fram här på bloggen.

  Ha en fin jul och nyår!

   
 8. Erik

  december 23, 2010 at 1:55 e m

  För det första hade det ju varit trevligt om Du Tommy faktiskt hade svarat på de frågor som har ställts till Dig, istället för att diskvalificera övriga inlägg som inte helt håller med Dig. Jag har personligen fått stöd av logoped under en period av mitt liv, och har mycket positiva erfarenheter av detta.

   
 9. Wingren Tommy

  december 23, 2010 at 2:14 e m

  Nej, Erik, jag besvarar inte allt eftersom jag inte hinner med mer utförliga svar.

  Jag diskvalificerar aldrig någon. Var och en har rätt att tycka precis vad som helst, men det är orimligt att begära att jag skall hålla med på något som jag vet och tycker är fel. Även jag har rätt till min åsikt i något som jag studerat i tjugo år.

  Stöd är alltid fint att få, men behövdes det en logoped till det?

  Det som är extra intressant är att ingen i det här sammanhanget har utropat i glädje: ” Jag har blivit hjälpt av en logoped och nu har jag inte längre dyslexi!”. Varför är det så?

  Eller blev du Erik av med någon dysfunktion liknande dyslexi?

   
 10. Sara Andersson

  januari 21, 2011 at 11:30 f m

  Ursäkta uttrycket men du verkar vara helt blåst herr Tommy Wigren! Du måste vara en liten person med mycket fritid som har tid att ägna dig åt att svärta ned alla logopeder som tydligen är en hatad yrkesgrupp i dina ögon. Haha nästan skrattretande faktiskt! Är det möjligen så att någon logoped trampat på en liten öm tå hos dig eller???
  Och dessutom visar du din totala okunskap när du tycker det är intressant att ”ingen utropat i glädje att de blivit hjälpt av en logoped och inte har dyslexi längre”. Dyslexi växer inte bort och kan inte trollas bort och kan inte botas, om du nu tror att dyslexi beror på sjukdom eller psykisk ohälsa, eller vad.
  Det är sorgligt att läsa dina kommentarer så jag beklagar att jag råkade halka in på din sida via google när jag sökte information.

  Inte trångsynt som du.

   
 11. Wingren Tommy

  januari 21, 2011 at 6:48 e m

  Sara Andersson!
  Jag tycker att din kommentar talar för sig själv när det gäller din egen kompetens.

   
 12. Karolina

  februari 14, 2011 at 12:50 e m

  Tommy Wingren, vilken kompetens har du inom området dyslexi? Är du över huvud taget utbildad?
  Min bästa vän har dyslexi och fick INGEN hjälp i skolan alls – tills hon blev utredd av en logoped som också kunde rekommendera adekvata åtgärder. Innan detta hände var hon ledsen, kunde inte prestera i skolan och kände sig dum och misslyckad. Idag är hon doktorerad, så någon nytta gjorde nog den där logopedkontakten för hennes självkänsla och för hennes fortsatta skolgång…
  Om du tycker att logopeder är skräp, vad rekommederar du istället? Jag skulle vilja veta HUR du tycker att stödet till dyslektiker ska se ut, och VAD stödet ska innehålla. Jag noterar ovan att du inte är benägen att svara på frågor som ifrågasätter dig och din kompetens, men det vore ju onekligen bra för din trovärdighet om du kunde bemöta dessa mina frågor. Jag tror inte att du kan det, men det är upp till dig att motbevisa mig.
  Jag arbetar i skolan och hoppas att jag aldrig behöver jobba med någon som är lika fördomsfull och okunnig som du.
  Kom ihåg att det inte är svagt att erkänna att man kan ha fel ibland, det är snarare ett bevis på styrka och mod.
  MVH/ Karolina.

   
 13. Wingren Tommy

  februari 14, 2011 at 4:58 e m

  Som jag har uppgett tidigare på den här bloggen, så är jag doktorand med utvecklingsdyslexi som forskningsobjekt. Hinner dock inte upprepa mig och kommentera så mycket som jag hade önskat.

  Var har jag skrivit detta: ”Om du tycker att logopeder är skräp”?

  Hur vet du detta: ”jobba med någon som är lika fördomsfull och okunnig som du.” Mycket oförskämt, när man inte känner personen i fråga.

  ”Vad rekommederar du istället?” Istället för vad?

  ”Kom ihåg att det inte är svagt att erkänna att man kan ha fel ibland, det är snarare ett bevis på styrka och mod.” Kan du själv det?

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: