RSS

Har dyslexi endast med hjärnan att göra?

08 Jan

Jag har flera gånger påtalat den position som hjärnforskningen har intagit. Neurologerna menar sig genom sin kunskap om hjärnan, även ha vetskap om sådant som inte befinner sig inom deras domän. Särskilt med tanke på de olika dysfunktioner som människor kan ha. En av dessa är en språklig dysfunktion och bör benämnas utvecklingsdyslexi eftersom den uppkommer under en individs utveckling och upptäcks i regel i skolans första år. Denna dysfunktion får följande definition på Hjärnfondens hemsida:

”Dyslexi är en funktionsnedsättning i hjärnan som innebär att man har svårt att lära sig läsa, stava och förstå en skriven text. Om man har dyslexi har vissa funktioner i hjärnan som styr språket inte utvecklats som de ska. En dyslexisk person är inte mindre intelligent.

Dyslexi är ärftligt och vanligare hos pojkar än hos flickor. Oftast upptäcks dyslexi i tidig ålder. Den som har dyslexi blir inte helt av med sina besvär. Man kan dock få hjälp med sina läs- och skrivsvårigheter.”

Vi bortser från det felaktigt stavade adjektivet, men fokuserar på att vissa funktioner inte har utvecklats som de skall i hjärnan på en dyslektiker. Detta är dock inte vederlagt i upprepade studier vilket är gängse för att få något bevisat i vetenskapliga sammanhang. Vi vet helt enkelt inte varför vissa har dysfunktionen och inte andra eftersom det finns individer som har samma hjärnavvikelse men inte har några läs- och skrivsvårigheter.

Hjärnfonden är grundat av en professor från Karolinska institutet och flera av dem som sitter i styrelsen för fonden är just professorer just på det ”lärosätet”. Där finns också Martin Ingvar och där fanns framlidne Curt von Euler. Behöver jag säga mer?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på januari 8, 2011 i Diagnos, Dyslexi, Forskning

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: